Dostupni linkovi

Libijski pobunjenički savet prelazi iz Bengazija u Tripoli


Pobunjnici sa tv snimateljem ispred hotela Corinthia, gde borave mnogi strani novinari, Tripoli, 25. avgust 2011.
Pobunjnici sa tv snimateljem ispred hotela Corinthia, gde borave mnogi strani novinari, Tripoli, 25. avgust 2011.
Pobunjenici, uz velike žrtve na obe strane, metar po metar osvajaju četvrt Abu Salim u Tripoliju gde se, navodno, nalazi Moamer Gadafi sa sinovima.

U međuvremenu, libijski lider ponovo se oglasio i u kratkoj poruci koja je objavljena na Al Arabiji pozvao sve građane Libije da "unište pobunjenike" koji su preuzeli kontrolu u većem delu Tripolija.


"Ovo je otpor protiv glupih pacova. Pobedićemo ih, ako bog da, uz oružane snage, izdržljivost i jaku volju za slobodom, suverenitetom, ponosom i slavom. Nikada ih se nemojte plašiti, ali se plašite boga. Vi ste bliži bogu od njih. Oni su nevernici i prevrtljivci", kaže Gadafi.

Jedan od Libijskih pobunjenika koji je stigao u Tripoli iz Misrate da pomogne u obezbeđivanju grada rekao je za Rojters da je sve što je Gadafi rekao laž.

"Oni žele da ubiju sve ljude Libije. To je razlog zbog kog je Gadafi izdao naređenje da se sve oružije preda libijskom narodu, kako bi se međusobno poubijali. On je pokazao da je izgubio sve: sebe, svoje ljude i sve što je imao", kaže on.

Libijski pobunjenici su u petak ujutru saopstili da je Nacionalni prelazni savet počeo da sprovodi plan o postepenom prelasku iz Bengazija u Tripoli.

UN odmrzao novac za Libiju

Visoki zvaničnik prelazne vlade Ali Tarhuni izjavio je da će lider saveta Mustafa Abdel Džalil doći u Tripoli čim to bude omogućila bezbednosna situacija.

"Proglašavam početak rada u Tripoliju izvršnog odbora"
, rekao je Tarhuni, ministar za naftu i privredu, na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

"Živela demokratska i ustavna Libija, slava našim mučenicima", dodao je on.

Tarhuni je, takođe, pozvao snage odane Moameru Gadafiju da polože oružje i obećao da će prema njima biti postupano u skladu sa zakonom.
Predsednik Tranzicionalnog nacionalnog saveta Mustafu Abdela Džalil, Bengazi, 25. avgust 2011.

"Položite oružje i idite kući. Nećemo se svetiti. Između nas i vas stoji zakon. Obećavam da ćete biti bezbedni", poručio je on.

Portparol pobunjeničkog Saveta Mahmud Šaman rekao je da je u četvrtak u Tripoli stigla polovina članova tog tela kako bi počeli tranziciju.

Odluci o transferu je, kako je navela francuska agencija, doprinela jučerašnja odluka Ujedinjenih nacija, na predlog SAD, o odmrzavanju 1,5 milijarde dolara libijskih sredstava, koja će kao biti upućena kao humanitarna i druga pomoć Libiji.

Sredstva su bila zamrznuta u američkim bankama i biće prebačena Libiji u roku od nekoliko dana.

Međunarodna Konktakt grupa pozvala je u četvrtak u Istanbulu Savet bezbednosti UN na usvajanje rezolucije za odmrzavanje libijskih sredstava u inostranstvu.

Takođe, Konkakt grupa za Libiju, koja okuplja predstavnike zemalja NATO, Arapske lige i drugih međunarodnih organizacija, složila se da se što pre oslobode sredstva, prenosi Rojters.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da će Rim naredne sedmice osloboditi 350 miliona evra zamrznutih u italijanskim bankama.

Milion i 700 hiljada dolara za informaciju o Gadafiju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton obećala je takođe pomoć za "novu Libiju", pozivajući članove Prelaznog nacionalnog vieća da ispune obećanja i izgrade "tolerantnu, jedinstvenu demokratsku" zemlju.
Dim se uzdiže sa poprišta borbi u Suk Bouslimu, istočno od Tripolija, 25. avgust 2011.

U pisanoj izjavi, Klintonova je pozvala na mir među svim libijskim frakcijama.

Nakon što su se pojavili izveštaji o zlostavljanjima i ubistvima na obe strane, američka državna sekretarka poručila je da "u novoj Libiji ne može biti mesta za osvetničke napade i obračune".

Glavne bitke, trenutno se vode u Sitri, rodnom gradu Muamera Gadafija, na oko 360 kilometara istočno od Tripolija.

Na tom su području opozicione snage dovukle tešku artiljeriju, a prema nekim izveštajima NATO avijacija je cele noći gađale položaje Gadafijevih pristalica.

Još se uvek ne zna gde se krije dojučerašnji libijski diktator. Pobunjenici su ponudili nagradu od milion i 700 hiljada dolara onome ko otkrije mesto skrivanja ili ubije 69-togodišnjeg pukovnika kojeg za zločine protiv čovječnosti traži i Međunarodni krivični sud u Hagu (ICC).
XS
SM
MD
LG