Dostupni linkovi

Libija: Zapad se priprema za zonu zabranjenog leta


Pobunjenik sa raketam u gradu Brega, 03. mart 2011.
Pobunjenik sa raketam u gradu Brega, 03. mart 2011.
Libijske vlasti zadržale su u petak strane novinare u hotelu u kom su odseli u Tripoliju kako bi ih sprečile da izveštavaju sa antivladinih protesta najavljenih posle redovne molitve petkom, prenosi Figaro.

U trenutku kada su novinari, među kojima i više izveštača Rojtersa, nameravali da napuste hotel Riksos gde je većina njih smeštena, pred njih se isprečila policija, navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici francuskog dnevnika.

Novinari su zadržani u hotelskoj zgradi koja se nalazi južno od centra glavnog grada, jer bi njihovo prisustvo na ulicama moglo da izazove nasilje, izjavio je predstavnik libijske vlade, navodeći da postoje pretnje ekstremista terorističke mreže Al-Kaida.

Sin libijskog lidera Muamera Gadafija, Saif al-Islam rekao je da nema nikakve potrebe da se strane sile mešaju u proces rešavanja krize u Libiji, komentarišući ponudu Venecuele da pomogne u tom slučaju.

"Zahvaljujemo vam se, ali mi sami smo dovoljno sposobni da razrešimo svoje probleme, uz pomoć sopstvenog naroda - mi sami. Nikakva strana intervencija nije nam potrebna", rekao je Saif u razgovoru za "Skaj njuz".

Predsednik Barak Obama govori o Libiji u Vašingtonu, 23. fenruar 2010.
SAD razmatraju širok spektar opcija u vezi sa situacijom u Libiji, izjavio je u četvrtak uveče američki predsednik Barak Obama i dodao da je uvođenje zone zabranjenog leta jedna od mogućnosti.

“Mi takođe brzo reagujemo na humanitarne potrebe. Desetine hiljada ljudi iz različitih zemalja beži iz Libije. Zbog toga sam odobrio da vojni avioni prevezu Egipćane koji su pobegli do tuniske granice, da se vrate kući u Egipat. Ovlastio sam USAID da unajmi dodatne civilne avione kako bi pomogli ljudima iz drugih zemalja da otputuju svojim kućama. A, mi podupiremo i napore međunarodnih organizacija", rekao je Obama.

“Pored preduzetih akcija koje nisu vojne prirode, želim da budem siguran da na raspolaganju imam širok spektar opcija. Postoji opasnost da dođe do ćorsokaka koji vremenom može postati krvav i to je nešto što se mora razmotriti. Dakle, želimo da budemo sigurni da SAD ima pun kapacitet da reaguju brzo ako se situacija pogorša i ako nam se dogodi humanitarna kriza”, kaže predsednik Amerike.

Američki marinci stigli u Grčku

U međuvremenu je oko 400 američkih marinaca stiglo u mornaričku bazu SAD u Grčkoj kao pojačanje snagama u blizini Libije, iako su se evropske vlade ogradile od moguće intervencije u toj zemlji koju potresaju sukobi.

Egzodus blizu 200 hiljada ljudi, koji beže iz Libije, od kojih su mnogi strani radnici, stvorio je haos na granicama.

Britanija i Francuska smatraju da pripreme za stvaranje zone zabranjenog leta iznad Severne Afrike treba da počnu kako bi se pomoglo pobunjenicima.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe rekao je da je taj potez neophodan kako bi se Gadafi sprečio da bombarduje svoj narod.

Hauard Dejvis, direktor u ostavci prestižne Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, 07. decembar 2006.
“Pretnja da će Gadafijev režim bombradovati civilno stanovništvo i građane je neprihvatljiva i mi moramo da sprečimo takav razvoj događaja. Zato je Francuska odobrila da NATO planira šta bi bila zona zabranjenog leta iznad Libije”
, kaže Žipe.

Pored toga, dekan Fakulteta ekonomskih i političkih nauka iz Londona (London Sćool of Economics, LSE) Hauard Dejvis (Howard Davies) podneo je u petak ostavku zbog svoje nekadašnje odluke da prihvati novac za istraživanja od sina libijskog vođe Moamera Gadafija.

“Odlučio sam da neću ostati zato što je reputacija škole moja obaveza i priznajem da je dovedena u pitanje i smatram da treba da preuzmem odgovornost za to”
, rekao je Dejvis.
XS
SM
MD
LG