Dostupni linkovi

Gadafijev režim zatražio ukidanje sankcija


Pobunjenici u Ras Lanufu, 4. mart 2011
Pobunjenici u Ras Lanufu, 4. mart 2011
Režim Moammara Gaddafija zatražio je od UN-ova Vijeća sigurnosti ukidanje sankcija uvedenih prošlu subotu protiv libijskog vođe zbog represije protiv libijske opozicije.

U pismu upućenom Vijeću sigurnosti ističe se kako je primjena sile protiv demonstranata bila "minimalna" te da je vlada "iznenađena" sankcijama uvedenim u subotu.

Režim traži da se "sankcije protiv Gaddafija i njegovih saradnika ukinu dok se ne utvrdi istina".

Pismo je Vijeću sigurnosti 2. marta uputio šef Libijskog narodnog odbora za vanjske poslove Musa Mohamad. To je prva službena reakcija libijskog režima upućena UN-u.

Vijeće sigurnosti prošle subote je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se protiv Moammara Gaddafija, njegove porodice i saradnika uvode stroge sankcije, među ostalim i zamrzavanje imovine te zabrana putovanja.

Rezolucijom se također traži da glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) razmotri "situaciju u Libiji od 15. februara", jer bi se počinjeni zločini mogli smatrati zločinima protiv čovječnosti.

Prema podacima Libijske lige za ljudska prava u represiji je ubijeno 6.000 osoba.

Upozorenje Interpola


Interpol je u petak izdao upozorenje za sve svjetske policije koje se odnosi na libijskog vođu i još 15 Libijaca, među kojima su osobe iz njegovog okruženja, navodi se u saopštenju međunarodne policijske organizacije.

FOTOGALERIJA: Libija: Sukobi se nastavljaju

Interpol ne traži od svojih 188 država članica da uhapse tih 16 Libijaca, ali ih njegovo "narandžasto uputstvo" upozorava na "opasnost koju predstavljaju putovanja tih osoba i njiihova imovina" i ima za cilj da im "pomogne u naporima da primijene sankcije o kojim je odlučilo Vijeće sigurnosti UN-a".

Cilj ovog upozorenja je da Interpol pomogne Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu u njegovoj istrazi o zločinima protiv humanosti u Libiji, prenosi AFP.

"Osobe navedene u upozorenju umiješane su ili su saučesnici u planiranim napadima, naročito u vazdušnim bombardovanjima civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju.

U petak je u napadu vojnih snaga lojalnih libijskom lideru na skladište oružja nedaleko od Bengazija, koji je pod kontrolom pobunjenika, poginulo 17 osoba, javila je televizija Al Jazeera.

Portparol pobunjenika i lokalni medicinski izvori rekli su da je u skladištu odjeknula snažna eksplozija i da je ranjeno najmanje 12 osoba.

Za sada nije poznato više detalja o događajima u gradu koji je glavno uporište Gadafijevih protivnika.

Pobunjenici prozivaju Obamu


Iz naftnog centra Ras Lanufa stižu kontradiktorne informacije, pošto obje strane tvrde da je grad u kojem se vode žestoke borbe u ovom trenutku pod njihovom kontrolom.

Pobunjenici su napali vojnu bazu u predgrađu Ras Lanufa, u kojem se nalaze rafinerija, naftovod i terminal za točenje nafte, a vojska je odgovorila aartiljerijskom vatrom i helikopterskim napadima.

Pobunjenici tvrde da je grad "100 odsto" pod njihovom kontrolom, te da su se Gadafijeve snage povukle, ali vlasti u Tripoliju to demantuju.

Izvor iz Gadafijevog okruženja rekao je da je zapadni dio zemlje potpuno pod kontrolom vlasti, dok na istoku "ima problema". Ras Lauf se nalazi na oko 660 kilometara istočno od Tripolija.

Dok su tokom dana trajale borbe, pobunjenici su uzvikivali "Gdje je Obama? Želimo zonu zabranjenog leta!" Administracija predsjednika SAD Baracka Obame ranije je saopštila da razmatra sve opcije, uključujući i uvođenje zonu zabranjenog leta iznad Libije.

Zamjenik libijskog ministra spoljnih poslova Halid Kaim izjavio je da vlasti prihvataju mirovnu inicijativu predsjednika Venecuele Uga Čaveza, Gaddafijevog saveznika.

On je predložio da posreduje u pregovorima o pronalaženju mirnog rješenja za krizu u Libiji, kako se u zemlji ne bi rasplamsao građanski rat.
XS
SM
MD
LG