Dostupni linkovi

NATO nad Tripolijem, Sarkozi ide u Libiju


Pobunjenici u Misurati, 22. april 2011
Pobunjenici u Misurati, 22. april 2011
Više eksplozija čulo se u subotu rano ujutro u Tripoliju pošto su taj grad nadleteli avioni NATO, dan posle posete američkog senatora Džona Mekejna Bengaziju, uporištu libijskih opozicionih snaga.

Gradom je odjekivala i antiraketna odbrana, a posle detonacija ubrzo su se čule i sirene kola hitne pomoći.

Prestonica je i u petak uveče bombardovana, a meta napada bio je lokalitet u blizini centra grada, ograđen visokim zidom i s kontrolnim tornjevima, pod stalnim nadzorom vojske.

Vlasti su, stranim novinarima koje su odveli na to mesto, rekle da je bombardovan "parking". U tom napadu nije bilo žrtava.

Senator Džon Mekejn u Bengaziju, 22. april 2011
Američki senator Mekejn u petak je iz Benagzija pozvao svet da prizna pobunjenike protiv libijskog režima i omogući im naoružavanje. On je zatražio od NATO snaga da pojačaju svoje napade.

NATO je u petak uveče bombardovao i oblast Zenten, jugozapadno od Tripolija, gde su sve češći sukobi snaga režima i pobunjenika, koji kontrolišu više mesta u tom regionu.

Libijska agencija Jana prenela je da su u tom napadu dve osobe poginule, a troje ih je ranjeno.

Podrška moralu pobunjenika

Dok traje NATO intervencija, predsednik Francuske Nikola Sarkozi je dao "načelnu saglasnost" za svoju posetu Bengaziju, uporištu pobunjenika u Libiji, gde je sedište njihovog rukovodstva - Prelaznog nacionalnog veća (PNV), saopštila je u petak Jelisejska palata.

Kabinet predsednika Francuske je to saopštio dva dana posle posete predsednika PNV, Mustafe Abdeldžalila, Parizu.

Antifrancuski plakat u Tripoluju, 20. april 2011
"Pozvali smo francuskog predsednika u posetu Bengaziju i ja mislim da je to vrlo važno za moral revolucionara", rekao je Abdeldžalil dodavši da je Sarkozi "to prihvatio... ali datum nije utvrđen".

Sarkozijev kabinet je potvrdio da postoji poziv, ali ne i da je predsednik odgovorio potvrdno. Jelisejska palata kaže i da datum i modaliteti putovanja nisu utvrđeni.

Šef francuske države se zalaže za odmrzavanje sredstava Libije i njihovo stavljenje na raspolaganje rukovodstvu pobunjenika. PNV je, kao legitimnog sagovornika, Francuska priznala kao prva, 10. marta, kada je Sarkozi primio tri predstavnika pobunjenika.

Mada Pariz ne želi da naoružava pobunjenike, smatra da ne bi bilo ilegalno da druge zemlje daju oružje pobunjenicima koji "štite stanovništvo". Za Pariz je to u skladu rezolucijom UN broj 1973, koja dozvoljava libijskom narodu da se brani od Gadafijevih snaga.

Intervencija međunarodne koalicije u Libiji počela je 19. marta pod mandatom Ujedinjenih nacija da bi se "zaštitili civili" tokom pobune započete sredinom februara protiv Moamera Gadafija, vođe Libije već 42 godine.

NATO od 31. marta predvodi tu vojnu intervenciju čiji su cilj vojne i policijske snage libijske države.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG