Dostupni linkovi

NATO će razmotriti prekid vatre kad Gadafi okonča napade


Pripadnik nove vojne policije, na ulazu u Adžadabiju, 28. april 2011
Pripadnik nove vojne policije, na ulazu u Adžadabiju, 28. april 2011
NATO želi da libijski lider Moamer Gadafi okonča napade na civile pre nego što zapadna vojna alijansa razmotri njegovu ponudu za prekid vatre, saopšteno je u subotu iz te organizacije.

Jedan neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je da Alijansa želi "da vidi dela, a ne samo reči". On je podsetio da je Gadafijev režim nekoliko puta do sada objavljivao prekid vatre i ipak nastavljao da napada gradove i civile.

On je dodao da su Gadafijeve snage, samo nekoliko sati pre nego što je predložio primirje, gadjale opkoljeni grad Misuratu i ubile nekoliko ljudi.

Libijski lider pozvao je u subotu ujutro, u govoru na državnoj televiziji, na međusobni prekid vatre i pregovore sa NATO, koji je neposredno pre toga bombardovao kompleks vladinih zgrada u Tripoliju, među kojima je bila i zgrada televizije.

U napadu, međutim, zgrada televizije nije oštećena, a Gadafi se obratio naciji sa nepoznate lokacije. Jedan libijski zvaničnik naveo je da je cilj napada zapadne vojne alijanse bio ubistvo Gadafija.

"Vrata miru su otvorena. Vi ste agresori. Mi ćemo pregovarati sa vama. Dođite, Francuska, Italija, Britanija, Amerika, dođite, mi ćemo pregovarati sa vama. Zašto nas napadate", pitao je Gadafi u govoru.

On je istakao da Libijci imaju pravo da izaberu politički sistem, ali ne uz pretnju NATO bombardovanja. Gadafi je u govoru izrazio žaljenje zbog vazdušnih napada Alijanse.

"Zašto ubijate našu decu? Zašto uništavate našu infrastrukturu"
, zapitao je Gadafi, negirajući da njegove snage ubijaju libijske civile.

Intervencija međunarodne zajednice u Libiji počela je sredinom marta, u okviru mandata UN koje su dale zeleno svetlo za vojne akcije kako bi se zaštitili civili od napada Gadafijevih snaga.

U napadima NATO, u subotu pre zore, uništene su dve vladine zgrade, a prema rečima jednog policajca, troje ljudi je povređeno, od čega jedna osoba teško.

Nekoliko sati ranije, Gadafijeve snage su gađale opkoljeni pobunjenički grad Misuratu i ubile 15 ljudi, među kojima i jednog devetogodišnjeg dečaka, rekli su doktori lokalne bolnice.

Grad od 300.000 stanovnika je glavno uporište pobunjenika u zapadnoj Libiji i nalazi se pod opsadom vladinih snaga već dva meseca.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG