Dostupni linkovi

Saveznička avijacija počela napade na Gadafijeve snage


Borbeni avion iznad baze NATO-a u Trapaniju u Italiji, spremni za intervenciju u Libiji, 19. mart 2011
Borbeni avion iznad baze NATO-a u Trapaniju u Italiji, spremni za intervenciju u Libiji, 19. mart 2011
Savezničke zračne snage počele su u subotu navečer napade na libijske snage, samo nekoliko sati nakon vanrednog samita u Parizu EU, Arapske lige, SAD i Kanade na kojem je dogovoren početak vojne intervencije.

Prvi su u akciju stupili francuski borbeni zrakoplovi Rafale intervenirali su u Libiji kako bi spriječili snage Moamera Gadafija da napadaju pobunjenike.

Portparol francuskog ministarstva odbrane Tijeri Brkhard izjavio je da je napad izvršen oko 17.45. On je rekao da je meta bila potvrđena kao vojno vozilo, ali bez
detalja o kom tipu vozila je riječ.

Kako javlja Al-Jazeera francuski avioni uništili su četiri libijska tenka. Glasnogovornik francuskih oružanih snaga je rekao da je u operaciji zaustavljanje napredovanja Gadafijevih snaga uključeno oko 20 zrakoplova i da se odvija na prostoru od 100 sa 150 kilometara oko Bengazija.

Nakon toga, Sjedinjene Države napale su libijsku protuzračnu obranu krstarećim raketama Tomahawk. Kako je izjavio neimenovani visoki američki dužnosnik, napadnuta je libijska protuzračna obrana na obali, u okolici Tripolija i Misrate.

U večernjim satima akciji su se pridružili i španski avioni.

Gadafi poziva na odbranu

Američki predsjednik Barack Obama je u Brazilu izjavio kako vojna intervencija u Libiji nije ono što su željeli:

"Upotreba sile nije bila naš prvi izbor. Ali ne možemo biti mirni kada tiranin svom vlastitom narodu kaže da neće imati milosti."

Stanovnici napuštaju Bengazi koji napadju Gadafijeve trupe
U Sredozemnom moru blizu Libije nalaze se dva američka razarača - Stout i Barry te tri podmornice - Providence, Florida i Scranton.

Libijski vođa nekoliko sati nakon napada obratio se javnosti putem libijske televizije i pozvao na otpor "križarima".

"Ova agresija libijski narod čini jačim," rekao je Gadafi i dodao da će aktivirati sve vojne baze kako bi obranio Libiju i njezinu zajednicu, suverenost i moć.

Učesnici samita u subotu saglasili su se da upotrebe sva neophodna sredstva. a posebno vojna, da natjeraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je "došlo vrijme za akciju, treba da bude hitna". Na samitu je učestvovala i američka drzazvna sekretarka Hilari Klinton.

Gadafije snage su u subotu rano ujutro napale Benghazi s kopna i iz zraka i ušle u njegovo predgrađe, javila je televizija Al-Jazeera, a agencija Associated Press je prenijela da je njen izvjestitelj gledao obaranje borbenog aviona koji je pao blizu Benghazija.

Tokom napada s kopna i iz zraka bombardiran je put koji vodi do aerodroma i pregrađe Abu Hadi, tvrde očevici.

Pobunjenici primorani na povlačenje


Libijski pobunjenici, koji Benghazi "drže" već od prvih dana pobune protiv Gadafijeva režima koja je počela 15. februar, u subotu su saopćili da su primorani na povlačenje zbog žestokih napada snaga lojalnih libijskom vođi Gadafiju, a libijski dužnosnici su optužili pobunjenike da su prekršili primirje napadom na provladine snage u Al-Magrunu, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Benghazija.

Arapska satelitska televizija Al-Jazeera objavila je da su Gadafijeve snage ušle u zapadna predgrađa Benghazija, a pobunjenik Halid Ahmed iz pobunjeničke baze na zapadnom obodu Benghazija Reutersu je rekao da su Gadafijeve snage u petak bile na 60 kilometara od Benghazija, danas su na 20 kilometara i da bi se uskoro mogle probiti.

Nakon što su Gadafiju snage žestoko bombardirale Bengazi, stotine automobila krcate civilima je počelo napuštati taj grad i kreću se dalje prema istoku, u područja pod kontrolom pobunjenika. Vođa libijskog Nacionalnog vijeća je poručio

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Khaled al-Kaim u subotu je optužio pobunjenike da su prekršili primirje napadom na provladine snage u Al-Magrunu, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Benghazija.

"Zato je neophodno da ovdje što prije dođu međunarodni promatrači jer u suprotnome optužbe i protuoptužbe nikada neće prestati", kazao je Al-Kaim, prenio je AFP.

On je dodao da vladine snage neće preuzeti nikakvu akciju protiv pobunjenika zato što ne žele da prekrše prekid vatre.

Libija je u petak proglasila jednostrani prekid vatre nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a prethodnog dana usvojilo rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane letova iznad Libije, ali SAD tvrdi da se primirje ne poštuje, dok se libijska vlada i pobunjenici međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG