Dostupni linkovi

Libija: Front se pomjera na zapad


Jedan od pobunjenika u blizini Adždabije, april 2011
Jedan od pobunjenika u blizini Adždabije, april 2011
Eksplozije odzvanjaju u subotu, zapadno od strateškog grada Adždabije, na istoku Libije gdje pobunjenici napreduju, koristeći vazdušne udare NATO, na snage Moamera Gadafija, javlja Frans pres.

Pobunjenici su potvrdili da kontrolišu zonu od nekoliko kilometara od Adždabije putem prema važnoj naftnoj luci Bregi 80 kilometara na zapad.

Avioni NATO intenzivirali su svoje operacije u tom regionu posljednjih tri dana. Prema tvrdnjama pobunjenika, vazdušni napadi čiste teren i omogućuju im da nastave napredovanje prema Bregi. Neki izvori tvrde da su snage pobunjenika već na periferiji Brege.

Iz medicinskih izvora u Adždabiji, potvrđeno je da je jedna osoba poginula a da je sedam ranjeno u toku sukoba u petak. Ipak, nije navedeno da li se radi o civilima i li borcima.

Žestoke borbe pobunjenika i lojalista oko Adždabije koja se nalazi na strateški važnoj raskrsnici 160 kilometara južno od Bengazija, glavnog uporišta pobunjenika, trajale su nekoliko dana.

Pobunjenici su povratili grad u ponedjeljak poslije teških borbi preko vikenda u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi. Dok su borbe trajale NATO je izvodio vazdušne napade kao podršku pobunjenicima, ocenjuje AFP.

NATO izašao izvan mandata UN-a

Sergei Lavrov na vijeću NATO-a i Rusije 15. apruila u Berlinu
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u petak NATO da je izašao izvan mandata Ujedinjenih naroda (UN) u Libiji i pozvao na hitne korake ka političkom rješenju konflikta.

"Danas možemo vidjeti akcije koje su u velikom broju slučajeva izašle izvan mandata Vijeća sigurnosti UN-a"
, rekao je Lavrov u Berlinu nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Lavrov je istakao kako je važno da se hitno prebaci problem na politički kurs i nastavi ka političkom i diplomatskom rješenju i podržao inicijativu Afričke unije za medijaciju među zaraćenim stranama u Libiji, prenosi agencija AFP.

Ruski ministar je rekao da je protiv upotrebe "prekomjerne vojne sile koja bi mogla dovesti do daljnjih dodatnih žrtava među civilima".

"Potreban je hitan prekid vatre i da dovedemo zaraćene strane za pregovarački stol, tako da se mogu dogovoriti o uređenju vlastite zemlje"
, istakao je Lavrov.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen odbio je ranije ocjenu da su vazdušni udari pod komandom NATO-a na Libiju izvan okvira rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja ih je ovlastila na "sve neophodne mjere" u zaštiti libijskih civila.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG