Dostupni linkovi

Libija: Borbe nastavljene, Zapad neodlučan



(Fotogalerija: Libija, nastavak borbi, 17. mart 2011)

Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda glasaće na sjednici u četvrtak o britansko-francuskom prijedlogu da se nad Libijom uvede zabrana letenja. U komentarima se već sada predviđa da Zapad neće pomoći libijskim pobunjenicima.

Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd zatražio je od Savjeta sigurnosti da ne dopusti da kriza u Libiji postane još jedan neuspjeh međunarodne zajednice u spašavanju nevinih ljudi. Kao primjere takvog postupanja Rudd navodi neuspjehe u Darfuru, Ruandi, na Balkanu...

Teško, međutim, da će australski ministar biti shvaćen. Mišljenja među velikima su podijeljena. SAD smatraju da treba pripremiti reakciju koja ide mnogo dalje od zabrane letenja. Rusija se, pak, zalaže za obustavu vatre na obje strane, a nije sklona zabranama.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je objavio kako je besmisleno dalje pregovarati s Gadafijem i kako treba zabraniti letove nad Libijom. Suprotno od pozicije američkog predsjednika Baracka Obame.

Arapska je revolucija, piše Financial Times, pokazala granice klasične definicije "realizma" u međunarodnim odnosima.

No-fly zona ili povratak Gadafija


Sve su prilike da su ovaj put Obama i Angela Merkel na pogrešnoj, a Sarkozy na pravoj strani istorije. Prije svega zbog činjenica koje su poznate o Gadafijevom režimu.

On će upotrijebiti sva sredstva da ostane „u sedlu“, a najmanje će štediti svoj narod. A ako ostane na vlasti šanse da on napravi reforme male su koliko su bile i Musolinijeve kad je pobjegao u Alpe.

I što je najvažnije, ove procjene nisu dali neki zapadni analitičari, nego Arapska liga. Ne može se stoga, s jedne strane proglasiti pukovnika nelegitimnim, a istovremeno odbiti pomoći onima koji se protiv tog nelegitimnog vođe.

Iz te perspektive, odluka Grupe 8 o jačanju sankcija Libiji mora biti popraćena uspostavom no-fly zone. Taj potez nije bezopasan, ali je važno odvagati što je opasnije: povratak Gadafija na vlast ili zabrana letova nad Libijom.

Ako pukovnik ponovno preuzme kontrolu biće jak kao Sadam Husein nakon prvog Zaljevskog rata. Dakle, ako se ne intervenira danas, moraće se ista akcija preuzeti sutra. Kao što je bio slučaj na Balkanu. Ne učini li ništa Zapad će zažaliti, kaže među ostalim komentator Financial Timesa.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG