Dostupni linkovi

Obama: Libija neće postati drugi Irak


Predsednik Barak Obama u obraćanju naciji govori o sukobu u Libiji, Vašington, 28. mart 2011.
Predsednik Barak Obama u obraćanju naciji govori o sukobu u Libiji, Vašington, 28. mart 2011.
Predsednik SAD Barak Obama obratio se naciji u ponedeljak uveče i rekao da Libija neće postati drugi Irak i da je intervencija protiv libijskog vođe Moamera Gadafija nacionalni interes njegove zemlje.

U Londonu se u utorak održava prvi sastanak Kontakt grupe za Libiju, na kome će ministri spoljnih poslova 40 zemalja razmotriti tok vojne operacije u toj zemlji i situaciju posle eventualnog odlaska s vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija.

Obama, predsednik Francuske Nikola Sarkozi, britanski premijer Dejvid Kameron i Angela Merkel nemačka kancelarka razgovarali su u konferenciji u ponedeljak naveče.
Gadafi treba odmah da ode s vlasti navodi se u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Nikole Sarkozija i britanskog premijera Dejvida Kamerona.


"Cela međunarodna zajednica imaće priliku da podrži libijski narod u borbi za svrgavanje žestoke diktature i za stvaranje odgovarajućih uslova koji će tom narodu omogućiti da odlučuje o svojoj budućnosti... Sadašnji režim izgubio je svaki legitimitet. Gadafi treba odmah da ode s vlasti", navodi se u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Nikole Sarkozija i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Francuska, Britanija i SAD su pozvale libijski nacionalni savet za tranziciju, koji čini 31 predstavnik iz raznih libijskih gradova, da uspostavi nacionalni politički dijalog.

Zbog kritike vojne intervencije, Rusija nije pozvana na skup, naveo je jedan neimenovani ruski zvanični izvor, a prenosi Interfaks.

U govoru održanom na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu, reagujući na kritike iz redova republikanaca, ali i demokrata, Obama se založio za “ograničenu” intervenciju radi obezbeđivanja zone zabrane leta, pokušavajući da uveri sumnjičavo nastrojenu javnost u opravdanost svoje odluke.

Amerika će sprečiti Gadafija da pregazi protivnike


Obama je rekao da se njegove odluke o Libiji zasnivaju na onome što je postala njegova spoljno-politička doktrina koja se oslanja na međunarodni konsenzus i multilateralne mere kako bi došlo do željenih promena.

Dim na putu kojim se kreću pobunjenici na putu zapadno od grada Bin Javad prema Sirtu, 28. mart 2011.
"Za samo mesec dana SAD su radeći sa našim međunarodnim partnerima u mobilisanju široke koalicije, stvaranju sigurnog međunarodnog mandata mandata za zaštitu civila, zaustavljanja napredovanja vojske sprečile masakr i uspostavile zonu zabranjenog leta. Kako je brzo došao zajednički diplomatski i vojni odgovor pokazuje i primer iz prošlosti kada je trebalo više od godinu dana međunarodnoj zajednici da interveniše iz vazduha u Bosni u zaštiti civila koji su brutalno ubijani 90-ih godina", rekao je on.

“Amerika ima važan strateški interes da spreči Gadafija da pregazi svoje protivnike”, rekao je Obama, ali je istakao da cilj nije rušenje Gadafija, jer bi takav cilj “izazvao podele u našoj koaliciji”.

Prema njegovim rečima, SAD bi u tom slučaju morale ili da angažuju kopnene trupe, “ili da ubijaju civile iz vazduha”.

„Širenje naše vojne misije na promeni režima bila bi greška. Zadatak koji sam dodelio našim snagama je da štite ljude od neposredne opasnosti i da uspostave zonu zabranjenog leta ima mandat UN i međunaordnu podršku. To je takođe nešto što nas je libijska opozicija zamolila da učinimo. Ako bismo pokušali da skinemo Gadafija silom naša koalcija će se podeliti. Mi bismo verovatno morali da pošaljemo američke vojnike u kopnenu akciju ili da rizikujemo ubijanje civila iz vazduha", naglasio je Obama.

Obama je završio svoj govor podsećanjem da se pobuna širi arpapskim svetom od Sirije do Jordana, od Bahreina do Jemena, stanovnici doživljavaju svoj trenutak buđenja. Obama je rekao da će ishod svuda biti drugačiji.

„Postoje mesta poput Egipta gde će nas ove promene insipirisati i dati nam nadu. A biće mesta kao što je Iran gde se promene žestoko potiskuju. SAD neće moći da diktiraju tempo i obim ovih promena. Ali možemo napraviti razliku. Verujem da ovaj pokret promena ne može biti vraćen unazad", rekao je Obama.

U međuvremenu oko 500 izbeglica iz Etiopije i Eritreje koji su brodovima putovali iz Libije iskrcalo se na Malti, saopštila je malteška vojska. To je prvi dolazak izbeglica na Maltu od početka godine i od kada je počeo sukob u Libiji u februaru.

Posle početka pobune u Libiji i intervencije međunarodnih snaga, libijski lider Moamer Gadafi je izjavio da će prestati da se "bori protiv ilegalne imigracije", uveravajući da će "milioni Afrikanaca" krenuti ka Evropi.

Kriza u arapskom svijetu


Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG