Dostupni linkovi

Libija: Nastavljene borbe, UN šalje humanitarce


Pobunjenici beže od bombi avijacije Moamera Gadafija na periferiji grada nafte, Ras Lanuf, 07. mart 2011.
Libijska avijacija bombardovala je u ponedeljak stratešku naftnu luku Ras Lanuf, na istoku Libije, javlja novinar agencije Frans pres.

Izveštač AFP koji se nalazi na kontrolnom punktu na periferiji, istočno od Ras Lanufe, čuo je eksploziju nakon čega se pojavio oblak dima, na oko dva kilometra istočno od grada, u pustinji.

Protivnici režima libijskog lidera Moamera Gadafija su potom uzvratili paljbom iz artiljerijskog naoružanja.

Libijski avioni su u nedelju izvršili dva napada na Ras Lanufu koju od petka kontroliše opozicija, a u tim napadima nije bilo žrtava.

Pre jutrošnjeg napada, AFP je javio da stanovnici Ras Lanufe napuštaju grad iz straha od napada, a rano jutros je evakuisan je i jedini hotel u gradu u kojem su uglavnom bili novinari.

Gadafijevi protivnici su zauzeli Ras Lanufu u petak, dok je libijska državna televizija juče javila da su vladine snage ponovo preuzele kontrolu nad gradom.

UN šalje humanitarce

Ujedinjene nacije (UN) su imenovale novog izaslanika za Libiju i poslaće ekipu humanitaraca u tu severnoafričku zemlju gde su intenzivirane borbe između pobunjenika i trupa lojalnih Moameru Gadafiju.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun govori u sedištu UN u Njujorku, 20. septembar 2010.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je za svog specijalnog izaslanika bivšeg jordanskog šefa diplomatije Abdelilaha Al Katila i
saopštio da je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa dozvolio da Al Katilov tim odmah dođe u Tripoli.

Kako se navodi su Banovom saopštenju, njegov specijalni izaslanik imaće zadatak da "pod hitno obavi konsultacije sa vlastima u Tripoliju i u regionu u vezi sa trenutnom humanitarnom situacijom".

UN su, takođe, zatražile hitan pristup gradu Misrati nakon žestokih borbi koje su tokom vikenda vođene u tom mestu.

Misrata je sa svojih 300.000 stanovnika drugi po veličini grad pod kontrolom pobunjenika.

Gadafijeve trupe napadaju pobunjenička uporišta kod Tripolija i na istoku zemlje nakon skorašnjih vojnih uspeha opozicionih boraca.

Pobunjenici osvajaju Gadafijevo rodno mesto

Pobunjenici su u ponedeljak najavili da će se pregrupisati i da će dovući teško naoružanje nakon što su ih vladine trupe, u nastojanju da spreče njihovo napredovanje ka Tripoliju, tukle iz helikoptera, i uz pomoć artiljerije i raketa.

Pobunjenik povređen u borbama za Bin Jawad, u bolnici u Ras Lanufu, 06. mart 2011.
Jedan pukovnik libijske vojske, koji je prebegao kod pobunjenika, rekao je agencijama da su njegovim snagama potrebna pojačanja sa istoka nakon što su u nedelju pretrpele gubitke.

Jučerašnje borbe, u kojima je pobunjenike napadala ratna avijacija, ukazuju na novu fazu sukoba i dodaje da je intenzivirano bombardovanje iz vazduha znak strahovanja režima od pobunjeničkog napredovanja ka Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu i snažnom uporištu.

Agencije ocenjuje da bi osvajanje Sirta bilo ogroman podstrek za moral pobunjenika i da bi se time uklonila ključna prepreka u njihovom maršu ka glavnom gradu Tripoliju.

Prema agencijskim navodima, obe strane su relativno slabe i loše obučene za borbu, mada Gadafijeve snage imaju brojčanu prednost i bolje su naoružane.
XS
SM
MD
LG