Dostupni linkovi

Počela evakuacija građana Srbije iz Tripolija


JAT, srbijanski avioprevoznik
JAT, srbijanski avioprevoznik
Dva, od tri aviona JAT-a, kojima će biti evakuisana prva grupa građana Srbije iz Libije sletela su u Tripoli. Ministar policije Ivica Dačić, koji je ispratio avione za Tripoli očekuje da će danas biti evakuisano oko 500 građana Srbije:

“Nastavićemo da pratimo situaciju jer je tri aviona nisu dovoljna za evakuaciju svih građana”
, rekao je Dačić

Po planu evakuacije, iz Libije će se prvo vratiti žene i deca, a prema poslednjim procenama, srpskih državljana u Libiji ima između 1000 i 1500. Danas bi trebalo da bude evakuisana i prva grupa državljana Crne Gore.

"Prema evidenciji ambasade Srbije, u Libiji boravi visse od 1.000 građana Srbije, a oko tri četvrtine nalazi se u Tripoliju", rekao je Dačić i objasnio da iz drugih gradova evakuacija neće biti mogucha avionom, već brodovima drugih država.

Očekuje se da prvi avion sleti u Beograd u sredu oko podneva, potvrdio je za RSE Stanko Jovanović, šef kabineta generalnog direktora JAT-a.

“Već je krenulo ukrcavanje putnika u Tripoliju i svaki avion ima po 124 mesta,a u avionu će biti i deca do dve godine koja mogu da sede u krilu starijim osobama. Prvi avioni neće se vratiti u Srbiju pre sredu u podne”, rekao je on.

Državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović izjavio je da će predstavnici srpskih vlasti nastojati da iz Libije evakuišu sve srpske državljane koji žele da se vrate.
XS
SM
MD
LG