Dostupni linkovi

Libija: 300 poginulih, UN osudile represiju režima


Demonstranti drže delove uništene kopije Zelene knjige napisan od strane Muamera Gadafi, Tobruk, 22. februar 2011.
Demonstranti drže delove uništene kopije Zelene knjige napisan od strane Muamera Gadafi, Tobruk, 22. februar 2011.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio je u utorak kasno uveče da se "odmah prekine" nasilje u Libiji i osudio je represiju režima lidera Muamera Gadafija nad demonstrantima.

Petnaest zemalja-članica Saveta bezbednosti "osudilo je nasilje i upotrebu sile protiv građana" i "izrazilo žaljenje zbog represije nad mirnim demonstrantima i zbog smrti stotina civila", rekla je ambasadorka Brazila Marija Luiza Ribeiro Vioti, vršiteljka dužnosti predsedavajućeg Saveta bezbednosti.

Savet bezbednosti održao je danas posebnu sednicu o stanju u Libiji gde je prema danas objavljenim zvaničnim podacima poginulo 300 ljudi u toku sedmodnevnih antivladinih protesta.

Zemlje članice SB traže da se odmah prekine nasilje i da se preduzmu mere da bi se odgovorilo na legitimne zahteve naroda, dodala je brazilska ambasadorka.

Prema danas objavljenim zvaničnim libijskim podacima u sukobima libijskih demonstranata i snaga bezbednosti poginulo je 300 ljudi, od čega 242 civila i 58
vojnika.

To su prve zvanične cifre o nastradalima u pobuni protiv 42-godišnje vladavine Gadafije koja je počela pre nedelju dana.

Libijski lider Muamer Gadafi rekao je u obraćanju naciji na državnoj televiziji, da neće podneti ostavku i da neće napustiti zemlju, te da će se boriti do poslednje kapi krvi.

Ministar unutrašnjih poslova napustio Gadafija

Gadafi je rekao da je naredio vojsci i policiji da preuzme kontrolu nad situacijom u svoje ruke i istovremeno pozvao svoje pristalice da danas pokrenu kontrademonstracije.

"Ne mogu napustim svete ostatke moga dede u Murgubu. Na kraju ću umreti kao martir", rekao je Gadafi zapretivši naoružanim demonstrantima smrtnom kaznom.
Snimak Moamera Gadafija na televiziji nakon zapaljivog govora u kom je zapretio demonstrantima, Tripoli, 22. februar 2011.
Libijski ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes izjavio je da se pridružuje pokretu naroda koji traži odlazak libijskog lidera Muamera Gadafija s
vlasti, prenela je večeras katarska televizija Al Džazira.

Televizija je pokazala ministra u vojnoj uniformi kako u svom kabinetu objavljuje da podnosi ostavku na sve svoje funkcije. On je rekao da je potpuno uveren u iskrenost zahteva libijskog naroda.

"Pozivam sve pripadnike Oružanih snaga da takođe odgovore na zahteve naroda, u solildarnosti sa revolucijom"
, rekao je on.

Zemlje članice Arapske lige zabranile su Libiji da učestvuje na sastancima te međunarodne organizacije zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima koji protestuju protiv režima Moamera el Gadafija.

Sastanak 22-člane Arapske lige održan je u utorak u Kairu kako bi se razmotrila situacija u Libiji, kojom Gadafi vlada već 42 godine.

Generalni sekretar te organizacije Amr Musa pročitao je saopštenje u kome se osuđuje ono što je ocenjeno kao zločin protiv čovečnosti, zatim angažovanje stranih plaćenika i to što je libijska vojska koristila bojevu municiju i oružje velikog kalibra.

Osuđujući vlasti u Libiji, Arapska liga, međutim, nije isključila tu zemlju iz članstva.
XS
SM
MD
LG