Dostupni linkovi

Gadafi pojačava nasilje protiv demonstranata


Moamer Gadafi govori na državnoj televiziji nakon posjete centru grada, Tripoli, 22. februar 2011.
Moamer Gadafi govori na državnoj televiziji nakon posjete centru grada, Tripoli, 22. februar 2011.
Situacija u Libiji sve je dramatičnija, a nakon vijesti da su vojni avioni bombardovali demonstrante u Tripoliju državna televizija objavila je da je počeo rat protiv terorista i da ima poginulih, ali su demantovali da je nad učesnicima demonstracija protiv Gadafija izvršen masakar.

Moamer Gadafi u ponedjeljak uveče se pojavio na televiziji demantujući tako da je pobjegao u Venecuelu, a strane medije nazavao psima.

"Ja sam u Tripoliju, a ne u Venecueli, nemojte vjerovati tim psima”, poručio je Gadafi.

Izjavu je dao na ulici u Tripoliju, naginjući se iz automobila. Iako je “psima” nazvao strane medije, zapravo britanski šef diplomatije Vilijem Hejg bio je taj koji je rekao da je dobio informacije da je libijski lider pobjegao u Venecuelu, što je iz ove zemlje odmah demantovano.

Njegova izjava stigla je nakon druge noći žestokih sukoba na ulicama glavnog grada, a broj mrtvih je i dalje nepoznat.

Nakon vijesti da su demonstranti preuzeli nekoliko gradova u unutrašnjosti iz različitih je izvora objavljeno da je u nekoliko gradova nad demonstrantima počinjen masakar.

To je izjavio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun koji kaže da je vidjeo sljedeće snimke:

"Libanske vlasti pucaju na demonstrante iz ratnih aviona i helikoptera, to je neprihvatljivo. To se mora zaustaviti odmah", rekao je on.

Demonstranti došli do oružja

Generalni sekretar UN razgovarao je sa Gadafijem telefonom tražeći od njega poštovanje ljudskih prava, te da građanima bude omogućena sloboda okupljanja i sloboda govora.

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Saif al-Islam, demantovao je u utorak da su oružane snage bombardovale gradove Tripoli i Bengazi, dodajući da su mete napada bila skladišta oružja izvan gradskih oblasti.

Demonstranti srušili znak sa zgrade tokom demonstracija u luci grada Tobruk, 20. februar 2011.
Međutim, vojni izvori sa Malte naveli su da su dva libijska vojna pilota doletjela na to ostrvo avionima "Miraž Ef-1", jer im je naređeno da u gradu Bengaziju napadnu demonstrante.

Prema nezvaničnim informacijama, demonstranti su došli u posjed oružja i preuzeli potpunu kontrolu nad Bengazijem.

Prema različitim informacijama medija, Gadafijeve pristalice u oružanim snagama sada se bore na dva fronta, i protiv demonstranata i protiv sve većeg broja onih koji u redovima snaga bezbjednosti vojske i policije prelaze na stranu demonstranata, poput navedena dva pilota na Malti.

Istovremeno su i libijske diplomate u UN šokirane nasiljem nad demonstrantima pozvale na međunarodnu intervenciju koja bi zaustavila nasilje vlade protiv njihovih građana.

Nema tačnih podataka o broju ubijenih

Libijski ambasador u SAD Ali Ojli i zamjenik Libijskog ambasadora u UN Ibrahim Dabaši traže da se njihovi zemljaci zaštite od genocida.

Ambasador Ojli je podržao demonstrante.

"Ako se uspiju zadržati na ulicama Libije i libijskim gradovima, onda će postići svoj cilj. To je jedino što tražim od njih. Znam da to nije lako. Znam da je veoma teško, ali oni su imali priliku vidjeti šta se dešavalo u Egiptu i šta se dogodilo u Tunisu. I ne smiju pristati na kompromis. Ne smiju prihvatiti kompromis. Zbog ovoga što umiru, ne smiju prihvatiti kompromis"
, rekao je on.

Što se tiče Gadafija i njegove četrdesetdvogodišnje vladavine Ibrahim Dabaši je rekao da on mora otići što je pre moguće.

Libijski zamjenik ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Ibrahim al Dabaši, govori za medije ispred libijske misije u Njujorku, 21. februar 2011.
"Mora se zaustaviti ubijanje libijskog naroda, oni su imali dovoljno strpljenja u ovih 42 godine i ja mislim da mora da odustane i napusti zemlju što je prije moguće", rekao je on.

Savjet bezbjednosti UN u utorak će se hitno sastati zbog sve krvavijih sukoba u Libiji, kao i Arapska liga.

Prema nepotvrđenim podacima nekoliko stotina ljudi je ubijeno od početka protesta, samo od nedjelje, a prema podacima svjedoka, njih oko 50.

Počeli su napadi i na strane državljane u Libiji, među kojima i na građane država Balkana koje kao i druge zemlje obezbjeđuju hitnu evakuaciju svojih državljana.
XS
SM
MD
LG