Dostupni linkovi

UN: Zaraćene strane Libije, ali i ruski plaćenici mogući krivci za zločine


Borci lojalni Vladi nacionalnog sporazuma, 13. april 2020.

Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, uključujući ubistva, mučenja, porobljavanje, izvansudska ubistva i silovanja, počinjeni su u Libiji od 2016. godine, otkrila je istraga Ujedinjenih naroda.

Sve strane u libijskom sukobu, uključujući ruske plaćenike, počinile su prekršaje koji mogu uključivati i ratne zločine, rekli su u ponedjeljak istražitelji za ljudska prava, dodajući da su sastavili povjerljivi popis osumnjičenih, javlja Reuters.

Nezavisna misija za utvrđivanje činjenica u Libiji, koju je naručilo Vijeće UN-a za ljudska prava, rekla je da su migranti i zatočenici bili posebno izloženi kršenjima koja su se dogodila otkad je zemlja dovedena u stanje nestabilnosti i građanskog rata.

Usred zabrinutosti zbog stranih plaćenika koji su djelovali u Libiji, stručnjaci su rekli da postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da je osoblje iz ruske privatne vojne tvrtke poznate kao Wagner Group "možda počinilo zločin ubistva" u vezi s dokazima da su pucali izravno u ljude koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

Također se navodi da je osoblje Wagnera ostavilo za sobom tablet s kartom koja prikazuje lokacije na kojima su postavljene mine u blizini civilnih zgrada, u područjima napuštenim povlačenjem istočnih snaga.

Mine, koje se uglavnom proizvode u Rusiji, ubile su i osakatile civile koji su se vraćali svojim kućama, navodi se.

Libija je u nemiru već desetljeće, a posljednjih nekoliko godina došlo je do rata između snaga koje podržavaju suparničke vlade s istoka i zapada, podržane od regionalnih sila, stranih boraca i plaćenika.

Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati podržali su istočne snage, dok je Turska podržala vladu na zapadu.

Reuters nije odmah uspio doći do Wagnera, a tajna grupa u prošlosti nije odgovarala na pitanja o svojim aktivnostima.

Na prošlogodišnje pitanje o navodima o ruskim plaćeničkim aktivnostima u Libiji, predsjednik Vladimir Putin rekao je da ako se neki Rusi tamo bore, oni ne predstavljaju rusku državu.

Velike borbe u Libiji obustavljene su od prošle godine nakon što su istočne snage potisnule napredak u glavnom gradu 2020. godine, a obje su strane prihvatile privremenu vladu primirja i jedinstva. Izbori su planirani za decembar.

Libijski ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju da su neki strani borci napustili zemlju jer vlada jedinstva nastoji usmjeriti međunarodnu pomoć kako bi povukla ostale.

Stručnjaci su također citirali izvješća koja ukazuju na to da je libijska obalna straža, koju je Europska unija obučila i opremila u sklopu napora da zaustavi protok migranata po Sredozemlju, maltretirala migrante i neke predala u zatočeničke centre u kojima su vršena mučenja i seksualno nasilje.

Misija je sugerirala da su kršenja prava koja su usmjerena prema manjinama, ženama i drugim civilima bila prisutna u promatranom razdoblju.

Libiju bogatu naftom razdiru sukobi od svrgavanja i ubijanja diktatora Muamera Gadafija u ustanku koji je podržao NATO, dok su se suparničke administracije borile za vlast.

XS
SM
MD
LG