Dostupni linkovi

Libija očekuje pomoć u borbi protiv militantnih grupa


Sa bečkog sastanka o Libiji
Sa bečkog sastanka o Libiji

Dan nakon dogovora SAD i drugih svjetskih sila o naoružavanju libijske vlade koju priznaju Ujedinjeni narodi očekuju se prvi konkretni koraci koji se odnose na traženje iznimke za embargo na kupnju oružja. Kaos u Libiji, nefunkcioniranje središnje vlasti otvorli su prostor za djelovanje terorističkih grupa, a sve češće odgovornost za terorističke napade preuzima militantna "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Državni tajnik SAD-a John Kerry u Beču je rekao da će svjetske sile dati podršku Libiji u traženju iznimke po pitanju embarga na kupnju oružja. Kerry je ovakav stav objasnio činjenicom da je militantna "Islamska država" nova prijetnja Libiji i da je njihovo zaustavljanje "imperativ".

Vlada nacionalnog sporazuma je jedini entitet koji može ujediniti državu. To je jedini način da vitalne institucije budu pod priznatom vlašću i jedini put da se stvori kohezija potrebna za uništenje 'Islamske države Iraka i Levanta'”, rekao je Kerry.

"Oni koji prijete miru i sigurnosti Libije ili koji ometaju i ugrožavaju političku tranziciju suočiti će se sankcijama Vijeća sigurnosti. Oni, kao što je premijer Faiz al-Sarraj koji su spremni izabrati pomirenje, koji su usmjereni na rješavanje problema, a ne na poticanje nesloga, imaju jasnu poruku: Sjedinjene Države i međunarodna zajednica pružaće vam u tome pomoć. To znači da ćemo putem UN-a pripremati sigurnosne mjere kako bi nova libijska vlada mogla početi djelovatiu Tripoliju", poručio je Kerry.

Fayez al-Sarraj i John Kerry u Beču, svibanj 2016.
Fayez al-Sarraj i John Kerry u Beču, svibanj 2016.

Motivacija za ovakav potez svjetskih sila leži u činjenici da je Libija tranzitna točka za mnoge migrante na putu prema Europi.

"Radujemo se suradnji s libijskom vladom i susjednim državama kako bismo se suočili s prijetnjom koju na Mediteranu predstavljaju kriminalne organizacije koje krijumčare i prodaju ljude", saopšteno je nakon sastanka.

Libijski premijer Fayez al-Sarraj je, pak, podsjetio na prijetnju koju IDIL predstavlja toj državi:

“Molimo međunarodnu zajednicu da nam pomogne. Ne tražimo vojnu intervenciju, već pomoć u treniranju i opremanju naših vojnika i našeg naroda", kazao je premijer.

Libija je u stalnom kaosu otkako je 2011. svrgnut dugogodišnji autoritarni vladar te države, pukovnik Muamer Gadafi, nakon čega su suprostavljene militantne grupe počele borbu za vlast. Bezvlašće u zemlji iskoristila je militantna "Islamska država", čiji su borci u Libiji uspostavili najčvršće uporište ove terorističke skupine izvan Sirije i Iraka.

Uoči bečkog sastanka njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier također je upozorio kako je ključno pitanje da li će Libija ostati mjesto gdje jača terorizam, trgovina ljudima, nesigurnost, ili će se svjetske sile, zajedno sa vladom nacionalnog jedinstva, vratiti stabilnost i sigurnost u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG