Dostupni linkovi

Libijski parlament odložio izbore za mesec dana


Libijski parlament u trenutku odobravanja nove vlade, mart 2021. godine
Libijski parlament u trenutku odobravanja nove vlade, mart 2021. godine

Libijski poslanici izglasali su odlaganje parlamentarnih izbora, koji su trebali da budu održani zajedno sa predsedničkim krajem decembra, što će verovatno povećati tenzije među libijskim rivalima koji su već podeljeni oko izbornog zakona, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Portparol parlamenta Abdulah Bliheg rekao je da su poslanici doneli odluku da parlamentarni izbori budu održani mesec dana posle predsedničkih.

Prema "mapi puta" dogovorenoj uz posredovanje UN-a parlamentarni i predsednički izbori su predvidjeni za 24. decembar. Mnogi su izbore videli kao korak napred u okončanju podela u zemlji, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, izvršila je pritisak na libijsku vlast da izbori budu održani po rasporedu.

Libijski parlament je u ponedeljak usvojio izborni zakon za parlamentarne izbore, nekoliko nedelja nakon što su glasali o zakonu za predsedničke izbore.

Održavanje izbora suočeno je sa izazovima od njihovog zakazivanja usled protivljenja Visokog državnog saveta zemlje koji tvrdi da su zakoni usvojeni bez konsultacija.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obeleženog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Posle okončanja borbi u leto 2020. godine ujedinjena prelazna vlada predvođena biznismenom Abdelhamidom Dbeibahom formirana je u martu pod pokroviteljstvom UN da vodi zemlju do parlamenarnih i predsedničkih izbora predvidjenih za 24. decembar, javlja AP.

XS
SM
MD
LG