Dostupni linkovi

Libija: Američki ambasador ubijen u napadu islamista


Američki konzulat u Bengaziju tokom protesta naoržane grupe
Američki konzulat u Bengaziju tokom protesta naoržane grupe
Američki predsjednik Barak Obama potvrdio je smrt četvoro američkih državljana u ambasadi SAD u Bengaziju, a među njima i ambasadora Kristofera Stivensa.

„Oštro osuđujem taj bezumni napad“ rekao je Obama i poručio da će mjere bezbjednosti biti povećane u diplomatskim predstavništvima u svijetu.

Američki ambasador u Libiji i još trojica američkih funkcionera ubijena su u utorak u napadu na konzulat SAD u Bengaziju, kada su naoružani islamisti napali konzulat, saopštio je visoki zvaničnik libijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Naoružani muškarci upali su u konzulat protestujući zbog filma na internetu koji, kako tvrde, vređa islam.

Libijske vlasti navode da su napadači protestovali zbog istog filma zbog kojeg se 3.000 Egipćana, ultrakonzerativnih islamista i fudbalskih navijača, juče okupilo ispred američke ambasade u Kairu, skinulo američku zastavu i iscepalo je.

Kristofer Stivens
Kristofer Stivens
Inače, reč je o niskobudžetnom vestern filmu u kojem je prorok Muhamed nazvan "prevarantom".

Na konzulat u Bengaziju ispaljene su rakete, a više desetina demonstranaa pocepalo je američku zastavu i podmetnulo požar u zgradi.

Prema pisanju Vol strit džornala, film koji je izazvao nasilje "Innocence of Muslims" snimio je Amerikanac jevrejskog porekla Sam Basil, koji je posle protesta u Kairu izjavio tom listu da je "islam rak".

Film je podržao američki sveštenik Teri Džons, koji je u aprilu kritikovan zbog paljenja stranica Kurana.

Libijske vlasti osudile su napad na konzulat u Bengaziju i najavile istragu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton potvrdila je da su naoružane osobe upale u konzulat u Bengaziju i ubile agenta.

“Naše misli i molitve upućene su njegovoj porodici,” kazala je Klinton i dodala da je Vašington u kontaktu sa više zemalja posle nasilja ispred američke ambasade u Kairu i napada na konzulat u Bengaziju na godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Savjet bezbjednosti i generalni sekretar UN Ban Ki Mun su najoštrije osudili napad na konzulat SAD i pozvali vlasti da privedu počinioce pravdi i obezbijede da diplomatsko osoblje i imovina budu zaštićeni.
XS
SM
MD
LG