Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Liberali otišli, izbori nisu na vidiku


Glasanje u hrvatskom Saboru, Foto: zoomzg
Ovoga vikenda vladajući HDZ u Hrvatskoj ostao je bez jednog koalicijskog partnera – liberala. Podrška u Saboru im sada ovisi o zastupnicima Seljačke stranke i manjina, u prvom redu Srba. Politički predstavnici Srba slažu se sa premijerkom da bi raspad vladajuće koalicije i prijevremeni izbori ugrozili dinamiku završetka hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Kako se i šuškalo u kuloarima, Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) istupila je iz vladajuće koalicije predvođene HDZ-om. Bez njihova dva zastupnika vladajuća većina ima svega tri glasa više u Saboru od opozicije.

„Nije prihvaćen niti jedan od projekata koje smo predlagani, a na kraju smo čak optuženi za nevjerodostojnost,“
kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Međutim, nisu srušeni svi mostovi prema vladajućima.

„Mi ne rušimo saborsku većinu, ne rušimo Vladu Republike Hrvatske. I – ono što osobno želim reći – kao čovjek koji je prvi podržao program mjera gospodarskog oporavka, HSLS će preko svojih zastupnika u Saboru svaku mjeru iz tog programa koja dođe u Sabor – i dalje podržavati!“
kaže on.
Jadranka Kosor, Foto: Midhat Poturović

Premijerka Jadranka Kosor bila je prema dojučerašnjim partnerima mnogo grublja nego oni prema njoj.

„Ja mislim da se tu radi o strahu, i to velikom, od teških poteza koje mi do kraja godine moramo povući i od teških odluka, a i ona narodna kaže da se na muci poznaju junaci,“
izjavila je Kosor.

U oporbi kažu kako je Hrvatska zrela za prijevremene izbore, ali predsjednica vladajućeg HDZ-a i Vlade tvrdi da bi prijevremeni izbori ugrozili europsku perspektivu Hrvatske, a da Vlada i bez HSLS-a ima dovoljnu potporu u Saboru.

„Ako bi se izbori morali dogoditi u ovoj godini, mi definitivno nećemo završiti pregovore do kraja 2010., niti početkom 2011., a onda se otvaraju mnoga pitanja kada bi ti uopće moglo biti. Upozoravam i da bi zastao do kraja i cijeli posao oko programa gospodarskog oporavka – da Hrvatska iziđe iz krize,“
rekla je Kosor.

Neugodna situacija

Identičnu priču o Europi imaju i srpski zastupnici, koji su sa tri glasa prilično važni za HDZ.

„Nije nam potrebno da imamo političku destabilizaciju zemlje, nego je potrebno da stvorimo pretpostavke za njezino stabiliziranje u okvirima Europske unije i njezino stabiliziranje u ekonomiji, a nakon toga, na početku sljedeće godine, možemo razmišljati što je najbolje za Hrvatsku,“
kaže Milorad Pupovac.

Osnovna stvar je u tome da je HDZ na stvarno 'tankoj niti' što se tiče vladanja, jer je u pomalo apsurdnoj situaciji da kao središnja nacionalna stranka zapravo zavisi od manjinskih zastupnika, smatra komentator "Jutarnjeg lista", Davor Butković.
Koji je mogući razvoj situacije? Nitko ne sumnja da će Vlada uvijek dobiti potporu krajnje desnice – jednog pravaša i tri zastupnika Glavaševe stranke. A što se tiče Seljačke stranke i Srba, novinar riječkog „Novog lista“ Ladislav Tomičić u izjavi za RSE kaže kako je u politici uvijek neugodna situacija kada vladajuća koalicija ovisi o nekom manjem partneru.

„HDZ-u se to trenutačno događa, ali iskustvo nas uči da će HDZ – ako to bude želio – partneru o kojem ovisi dati sve, kako bi održao koaliciju do redovnih izbora,“ kaže Tomičić.

Politički komentator zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Davor Butković također podsjeća na povećanu političku težinu manjinskih zastupnika, pogotovo Srba, ali kaže kako još ništa nije riješeno.

„Osnovna stvar je u tome da je HDZ na stvarno 'tankoj niti' što se tiče vladanja, jer je u pomalo apsurdnoj situaciji da kao središnja nacionalna stranka zapravo zavisi od manjinskih zastupnika. Pitanje je – koliko dugo će moći održavati takvo stanje, jer - s jedne strane, logično je da Pupovac mora ispunjavati svoje obaveze prema Vladi, budući da je Vlada uvažila većinu njegovih političkih stavova kod donošenja novog Ustavnog zakona o manjinama, ali – s druge strane, Pupovac također mora razmišljati o tome što će biti ako se i kada se Vlada promijeni. Tako da mislim da je situacija dosta, dosta neizvjesna,
“ smatra Butković
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG