Dostupni linkovi

Liberalni savez - bitka Davida i Golijata


Država koja u svojim temeljima treba da ima jedan sprženi Vukovar i jedan zgaženi Dubrovnik nikada ne može biti srećna država - poručio je pre dvije decenije lider liberala Slavko Perović
Država koja u svojim temeljima treba da ima jedan sprženi Vukovar i jedan zgaženi Dubrovnik nikada ne može biti srećna država - poručio je pre dvije decenije lider liberala Slavko Perović
Prije tačno dvije decenije na današnji dan osnovan je Liberalni savez Crne Gore, prva antiratna i demokratska stranka koja se tokom čitavog svog postojanja borila za slobodu pojedinca, demokratski ambijent i nezavisnost Crne Gore.

Početku ratova u bivšoj Jugoslaviji, opštoj nacionalističkoj histeriji, ekonomskom raspadu i moralnom uništenju građana, prije dvadeset godina oštro se suprotstavio Liberalni savez Crne Gore, stranka osnovana na Cetinju 1990. godine.

Sloboda mišljenja, vjeroispovijesti, puna građanska prava, tolerancija su samo neka od programskih zalaganja Liberalnog saveza. Antiratni angažman i
Zbog opšteg političkog ambijenta, ali i zbog problema unutar stranke, 2005. godine Liberalni savez je donio odluku o zamrzavanju rada stranke što traje i danas.
jasno protivljenje ratnim pokličima bile su ključne karakteristike ove partije početkom devedesetih godina kada su održavani mitinzi na kojima je oštro i nedvosmisleno osuđivana agresija tadašnje vojske i crnogorskih rezervista. Lider liberala Slavko Perović je tada poručio:

"Država koja osim toga u svojim temeljima treba da ima jedan sprženi Vukovar i jedan zgaženi Dubrovnik nikada ne može biti srećna država."

To je bio i povod da praktično od samog osnivanja Liberalni savez bude meta bezbijednosnih službi, državnih medija, a ti napadi su bili kako verbalni tako i fizički. Slavko Perović je svojevremeno svjedočio:

"Reću ću da su glave svih nas bile bukvalno u torbi. Da je nas svaka džukela mogla da presretne na ulici i da nas ubije, da bi to naišlo na sveopšte odobravanje."

ISTINSKI LIBERALI

Postavljanje barikada u gradovima, napadi na autobuse sa pristalicima liberala bila je pojava koja je tolerisana od strane državnih institucija. Tako je bilo i prilikom ulaska petnaestak funkcionera Liberalnog saveza u Zetu '93. godine kada su dočekani na samom ulazu u Golubovce i upozoreni sljedećim riječima:

"Prisutno je oko 2500 hiljade ljudi i doduše, preko stotinu policajaca i nemojte da vas petnaestak bude uzrok teške katastrofe danas u Zeti. Ja vas molim da ovo shvatite kao ozbiljnu opomenu jer ne želimo nikakvo krvoproliće. Zato smo ovde došli da vas sačekamo, da vam kažemo da nas u Zeti Liberalni savez Crne Gore ne može imati promociju."

Zbog opšteg političkog ambijenta, ali i zbog problema unutar stranke i pojedinih spornih političkih poteza 2005. godine Liberalni savez je donio odluku o zamrzavanju rada stranke što traje i danas. Jedan od članova Liberalnog saveza Mustafa Canka iz današnje perspektive ocjenjuje da je ta stranka najbolje što je Crna Gora imala u posljednjih dvadeset godina:
Istinskih liberala može biti tek kada zemlja izađi iz ove negativne tranzicije, kada se otvori prostor za političko djelovanje, kada u Crnoj Gori počne konačno da se "diše slobodnim plućima


"Istinskih liberala može biti tek kada zemlja izađi iz ove negativne tranzicije, kada se otvori prostor za političko djelovanje, kada u Crnoj Gori počne konačno da se "diše slobodnim plućima". Liberalni savez je najbolje što je Crna Gora imala u ovih posljednjih dvadeset godina. Samo onaj ko je to doživio, a ja na sreću jesam, može to razumjeti. Liberalni savez na čelu sa Slavkom Perovićem je i mit i legenda i možda budućnost Crne Gore."

Liberalni savez je bio moralni vrh i biljeg Crne Gore XX. vijeka, kaže glavni urednik nedjeljnika "Monitor" Esad Kočan.

"I ja duboko vjerujem da takve ideje se ne mogu raspršiti u ništa, bez obzira što današnja Crna Gora nije u stanju da baštini ideje Liberalnog saveza, slobodu i nezavisnost. Siguran sam u to da će ideja Liberalnog saveza biti norma, živjećemo u svijetu mogućeg, što bi rekao Džejms Džojs, biće norma prema kojoj Crna Gora treba da teži. Ako se Crna Gora ne sretne sa tim idejama Liberalnog saveza ona će propasti", kaže Kočan.

Za kraj, citiraćemo Slavka Perovića koji je, govoreći o djelovanju stranke, između ostalog zaključio - da je to bila bitka Davida i Golijata. Neravnopravna bitka između onih koji su Crnu Goru smatrali domovinom, protiv onih koji su je smatrali i smatraju imovinom. A oni koji je smatraju imovinom na pragu su, nažalost, da u tome i uspiju, ocijenio je Slavko Perović.
XS
SM
MD
LG