Dostupni linkovi

Saudijski kralj i sirijski predsjednik u Bejrutu


Veliki plakat saudijskog kralja Abdulaha u blizini al-Amin džamije u centru Bejruta, 30. jul 2010
Veliki plakat saudijskog kralja Abdulaha u blizini al-Amin džamije u centru Bejruta, 30. jul 2010
Saudijski kralj Abdulah bin Abdel Aziz i sirijski predsjednik Bašara al-Asad, navodno su zajedno putovali iz Damaska do Bejruta da bi se tamo sastali sa libanskim predsjednikom i članovima vlade Libana.

Posjeta dolazi zbog zabrinutosti da u Libanu mogu da izbiju sukobi između šiitskih i sunitskih zajednica, ako međunarodni sud bude istraživao ubistvo Rafika Haririja, odnosno podigao optužnicu protiv Hezbolaha, šiitskih militantnih grupa koje je podržavaju Iran i Sirija.

Hariri je sunitski vođa koji je imao jake veze sa Saudijskom Arabijom. Mnogi su u Libanu okrivili Siriju za bombaški napad u kojem je ubijen Hariri - tvrdeći da je Sirija imala ulogu u atentatu 2005. godine.

Međutim, Damask poriče optužbe.

U istrazi ubistva kojeg su provele Ujedinjene nacije, ukazano je da moguće učešće Sirije.

Analitičari kažu da bi sve optužnice protiv članova Hezbolaha ozbiljno ugrozile libansku vlada jedinstva - koju predvodi Saad Hariri, sin ubijenog
Hariri je sunitski vođa koji je imao jake veze sa Saudijskom Arabijom. Mnogi su u Libanu okrivili Siriju za bombaški napad u kojem je ubijen Hariri - tvrdeći da je Sirija imala ulogu u atentatu 2005. godine.
premijera, a u koju su uključeni i ministri iz Hezbolaha.

Haririjev sin je, također, okrivio Siriju za očevu smrt.

Današnji samit obilježava prekretnicu, s obzirom da je sirijski predsjednik prvi put u posjeti Libanu, od ubistva premijera, i povlačenja sirijske vojske iz te zemlje.

Pol Salem, predstavnik Karnegi centra na na Bliskom istoku, kaže da Sirija postepeno obnavlja odnose i vraća uticaj u Bejrut, nakon što je bila primorana da okonča, gotovo tri decenije vojno prisustvo, u Libanu.

"Sirija, preko svog saveznika u Libanu i kroz obnovu odnosa sa Saudijskom Arabijom, ponovo ima dosta uticaja u Libanu. Iako se ne radi o uticaju kao što je to bilo ranije, ipak je značajan. Interesantno je, također, da sirijski predsjednik ne dolazi samo u Liban zbog toga, već i zbog toga što je tamo i kralj Saudijske Arabije, Abdulah“, kaže Salem.

Na ulicama Bejruta, mnogo je ljudi koji smatraju pozitivnim znakom za Liban, dolazak kralja Abdulaha. Među njima je Naeem Saleh, prodavac novina u libanskoj prestonici.

"Trenutno u zemlji smo u fazi napetosti. Međunarodni tribunal može podići optužnicu, što će dovesti do krize u državi. Dakle, posjeta je bila neophodna i sada je pravo vrijeme za nju", kaže Saleh.

Stanovnik Bejruta Nazi Sleem smatra da je današnji samit od vitalnog značaja.

"Posjeta je važna i u interesu je Libana i libanskog naroda, jer živimo u osjetljivom vremenu i, ne daj Bože, unutrašnjeg sukoba ili rata između Libana i Izraela. Nadamo se, da će se ovom posjetom, ovi strahovi smiriti", kaže on.

Sud UN-a je postavljen nakon zahtjeva libanske vlade u decembru 2005. Vijeće sigurnosti UN-a ga je osnovalo rezolucijom UN-a, a mandat Specijalnog suda za Liban je da krivično goni lica odgovorna za napad u kojem je ubijen Rafik Hariri i 22 osobe.
XS
SM
MD
LG