Dostupni linkovi

U Libanu posle potpunog mraka delimično proradile dve električne centrale 


Ljudi kupuju u trgovini mješovitom robom pod prenosivim električnim svjetlom tokom nestanka struje u blizini Bhamdouna, Liban, 9. oktobra 2021.

Električna mreža u Libanu u nedelju 10. oktobra je delimično proradila posle potpunog nestanka struje u subotu.

Proizvodnja je ponovo omogućena zahvaljujući isporuci dizela koju je obezbedila vojska, saopštilo je libansko ministarstvo energetike, javlja AFP.

Kako je navedeno vojska je isporučila 6.000 kilolitara dizela, podjednako podelivši gorivo električnim centralama Deir Amar i Zahrani.

U Libanu koji je suočen sa krizom bez presedana, po oceni Svetske banke jednom od najgorih u svetu od 1850. godine, mesecima vlada nestašica struje.

Dešava se da električne energije nema više od 22 sata na dan i ta mala mediteranska zemlja pokušava da uveze gorivo u vreme kada je nacionalna valuta izgubila 90 odsto svoje vrednosti, a deviza ima malo.

U subotu je drugi put od početka oktobra struja u Libanu potpuno nestala jer su zbog nedostatka goriva prestale da rade dve glavne električne centrale.

Nestašica struje mesecima parališe život stanovnika Libana i rad nekoliko vitalnih sektora, dok oni koji poseduju privatne generatore takođe štede gorivo.

Zemlja u kojoj se vladajuća klasa optužuje za korupciju i nesposobnost decenijama pati zbog nedovoljne proizvodnje struje, a libanskom elektroenergetskom državnom kompanijom, koja je koštala državnu blagajnu nekoliko milijardi dolara od kraja građanskog rata 1990. godine, se loše rukovodi.

Međunarodna zajednica poziva libanske vlasti da sprovedu hitne reforme posebno u toj kompaniji koja je simbol lošeg upravljanja i propadanja javnih službi u Libanu.

XS
SM
MD
LG