Dostupni linkovi

Znanstvenici stvorili zvuk 'Božje čestice'


LHC, arhiv
Znanstvenici sa CERN-a koji rade na Large Hadron Collideru (LHC) kažu kako su uspjeli replicirati zvuk Higgsova bozona, odnosno Božje čestice. Stvaranje čestice je primarni cilj eksperimenta, jer će pružiti uvid u nastanak svemira.

Prikupio Rinko Golubović

Projekt ima za cilj pružiti znanstvenicima sa CERN-a u Ženevi uvid u podatke koje mogu identificirati kao ključ za Higgsov bozon, javlja Telegraph.com.

Fizičari se nadaju kako će uspjeti stvoriti Higgsov bozon, a vjeruju da će to zvučati poput bacanja kovanica u čašu.

Tim koji radi na projektu nada se da će se protoni međusobno sudariti pri super brzim brzinama, a na taj način će ih biti lakše otkriti.

Istraživači koriste informacije iz računalnih modela za izračunavanje stvaranja zvuka čestica u procesu koji se naziva sonification.

"Jednostavan primjer sonificationa je parking senzor koji vas obavještava o prostoru i putem beep zvuka određuje udaljenost između vas i vozila iza vas", kaže dr. Lily Asquith, voditeljica istraživačkog priojekta.

LHC Sound- skupina znanstvenika, glazbenika i umjetnika u Londonu, dobivene podatke o sudaru čestica analizirati će i pokušati odrediti na koji način se zvuk sudara.

"Zvuk je savršen alat s kojim je moguće objasniti složenost podataka. Čovjek odlično uspjeva locirati izvor i lokaciju zvukova, a može čuti široki spektar frekvencija i razlikovati različite instrumente nakon što ih čuje samo jednom", dodaje dr. Asquith.

LHC Sound planira izvoditi live nastupe dobivenih podataka tijekom ljeta, ali rana simulacija zvuka čestica uskoro će se moći čuti na internetskim stranicama CERN-a.
XS
SM
MD
LG