Dostupni linkovi

LGBT zajednica Crne Gore: Od performansa do Montenegro prajda


Učesnici poslednje gej parade u Podgorici
Učesnici poslednje gej parade u Podgorici
Dio LGBT zajednice u Crnoj Gori u subotu će u baru održati performans kojim će ukazati na, kako navode, neprofesionalan odnos policije u tom gradu prema prijavljenim slučajevima govora mržnje.

Taj događaj prethodiće još većim okupljanjima LGBT zajednice u ovoj godini, među kojima je i druga po redu Povorka ponosa, čiji datum još nije utvrđen. Međutim, ovaj zakazan za subotu u Baru organizuje se zbog toga što policija u tom gradu na jugu Crne Gore ne primjenjuje ovlašćenja i na pravi način sankcioniše slučajeve govora mržnje prema seksualnim manjinama.

Predstavnik LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević za RSE govori o tome u kojim slučajevima barska policija nije reagovala adekvatno:

“To su razne vrste prijetnji koej smo kao LGBT pojedinci I kao LGBT organizacija dobijali tokom 2013. godine i to mahom preko društvenih mreža nakon čega je policija pozvala te momke koji su to radili. Oni su policiji kazali da je to bila jedna vrsta šale I nakon toga policija je jednostavno zaključila da je to to. Nijesu prekršajno gonjeni već su prošli samo sa upozorenjem. Veoma je indikativna činjenica da od 18 do 20 podnesenih prijava u Baru u 15 slučajeva ti mladići su odgovorili na isti način a to je da oni to ne smatraju prijetnjom nego nekom vrstom šale”, objašnjava Milivojević.

Da je okupljanje u Baru kao i u ostalom sva prethodna okupljanja LGBT zajednice u drugim gradovima Crne Gore veoma rizično pokazuje i podatak da je Uprava policije zahtijevala od organizatora da joj unaprijed dostave spisak svih prisutnih, uključujući i predstavnika medija.

Samo onima koji se nađu na spisku policija će omogućiti ulazak kroz propusnu tačku.

Stevan Milivojević kaže da ne očekuje nerede.

“Nadam se da će ljudi imati zdravog razuma i da neće biti nikakvih nereda. Vjerujem da će policija zaštiti učesnike skupa i to govorim provjereno jer smo u stalnoj komunikaciji sa policijom u vezi sa obezbjeđenjem skupa”, navodi Milivojević.

Huligani koji su se sukobili sa policijom na prajdu u Budvi
Huligani koji su se sukobili sa policijom na prajdu u Budvi
Crnogorska javnost još se dobro sjeća nereda tokom prošlogodišnje Povorke ponosa koja je u julu održana u Budvi kao i one iz oktobra u Podgorici. Slike nasilja na ulicama oba crnogorska grada, slike vandalizma i mržnje prema drugačijem tada su otišle u svijet.

Pripreme za ovogodišnji, drugi Montenegro prajd su počele a datum održavanja povorke još nije utvrđen, kaže Ana Dedivanović iz organizacije Kvir Montenegro:

“Kada su u pitanju naša očekivanja od ovogodišnej povorke ponosa možemo da kažemo da smo prilično optimistični a na osnovu pripremnih aktivnosti smatramo da će odziv ove godine biti veći I to ne samo kada su u pitanju LGBT osobe nego i ostali građani i građanke Crne Gore koji shvataju da ljudska prava nijesu privilegija većine nego nešto što nam svima rođenjem pripada. Tačan datum Montenegro prajda 2014 biće blagovremeno objavljen putem svih crnogorskih glasila.”

Njen kolega Danijel Kalezić očekuje da na ovogodišnjem prajdu bude manje nasilja u poređenju sa prošlogodišnjom povorokom.

“Ja mislim da većih nemira nego što je bilo prošle godine neće biti. Čak je negdje logično da ih bude i manje. U svakojzemlji je bilo tako i to je jednostavno scenario koji se tako odvija iz godine u godinu i tog nasilja je sve manje. Zato se insistira na prajdu i njegovom kontinuitetu i zato je važno da se prajd organizuje svake godine”, uverava Kalezić.

Govoreći o odnosu države prema organizaciji ovogodišnje parade ponosa Kalezić se ironično zahvalio kreatorima Akcionog plana Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT zajednice u Crnoj Gori što ni jednom riječju ili akcijom nijesu podržali organizaciju tog događaja.

Ponovio je koliko su predstavnici LGBT zajednice nezadovoljni radom crnogorskog tužilaštva u procesuiranju govora mržnje , prijetnji u ucjena nakon održavanja prošlogodišnjeg prajda kao i da su rijetk eizrečene kazne toliko blage da ne demotivišu huligane da ponove ta nedjela.

Posebno mjesto u “zahvalnici” Kalezić je posvetio je ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću.

“Hvala ministru zbog toga što nakon što je prošle godine podržao Montenegro prajd i šetao sa nama te se obratio učesnicima i učesnicama, ove godine dovodi u pitanje potrebu za održavanjem Povorke ponosa, odnosno ostvarivanja našeg osnovnog ljudskog prava u praksi”, poručio je ironično.

Inače LGBT zajednica u Crnoj Gori ove godine objaviće top listu od 5 najvećih homofoba na javnoj sceni ali i 5 najvećih prijatelja LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Nijesu željeli da otkrivaju šta će biti nagrade za one koji zauzmu prva tri mjesta na listi mrzitelja kao i na listi prijatelja LGBT zajednice.
XS
SM
MD
LG