Dostupni linkovi

Srpski ombudsman za bolju sistemsku zaštitu LGBTI osoba


Ombudsman Srbije, Zoran Pašalić.
Ombudsman Srbije, Zoran Pašalić.

Neophodna je izmena više zakona kako bi se LGBTI osobama u Srbiji obezbedila sveobuhvatna sistemska zaštita, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije koji se obeležava 17. maja.

Pašalić je ukazao kako je učinjen značajan pomak u sistemskoj zaštiti LGBTI osoba kada su prošle godine izmenjeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije, kojim se brani diskriminacija na osnovu polnih karakteristika.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, LGBTI osobe u Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava.

"Neophodno je izmeniti još nekoliko zakona kako bi njihov položaj bio kvalitativno unapređen“, rekao je Pašalić.

Kako se navodi u saopštenju, izmenama Krivičnog zakonika krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije trebalo bi tretirati kao dela rasizma i netolerancije, dok bi izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći LGBTI osobe trebalo uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.

LGBTI zajednica je Međunarodni dan borbe protiv homofobije dočekala uz zahteve Pokreta "Dveri" da se zabrani ovogodišnji Prajd. Na ovaj zahtev je 16. maja reagovalo Udruženje građana "Da se zna!" istakavši da je sloboda okupljanja zajemčena članom 54 Ustava Srbije.

Podsetili su da je Ustavni sud 2013. godine zaključio da je zabrana parade iz 2011. godine bila neustavna, i da je njom bio povređen pomenuti član.

"Takođe je bitno naglasiti da zabrane skupova bilo koje vrste nisu u nadležnosti Narodne skupštine", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG