Dostupni linkovi

Kapiteni sedam evropskih timova odustali od trake 'One love' nakon pritiska FIFA


Traka 'One love' trebalo je da bude podrška LGBTQ zajednici u zemlji u kojoj su te osobe zakonom diskriminisane
Traka 'One love' trebalo je da bude podrška LGBTQ zajednici u zemlji u kojoj su te osobe zakonom diskriminisane

Kapiteni Engleske, Velsa, Belgije, Holandije, Švajcarske, Nemačke i Danske neće nositi 'OneLove' trake na Mundijalu pod pritiskom FIFA, saopštili su njihovi savezi u zajedničkom saopštenju u ponedeljak.

FIFA je zapretila da će izdati žute kartone svakom igraču koji nosi višebojnu traku koja je uvedena da bi se podržala raznolikost i inkluzija.

Kapiten Engleske Hari Kejn govorio je u nedelju o svojoj želji da nosi traku na prvoj utakmici Grupe B protiv Irana u ponedeljak.

„FIFA je bila veoma jasna da će uvesti sportske sankcije ako naši kapiteni budu nosili trake na terenu za igru“, navodi se u saopštenju, nekoliko sati pre nego što je meč Engleske protiv Irana trebao da počne u Dohi.

„Kao nacionalni savezi, ne možemo da stavimo naše igrače u poziciju da se mogu suočiti sa sportskim sankcijama, uključujući kartone, pa smo zamolili kapitene da ne pokušavaju da nose trake na rukama na utakmicama Svetskog prvenstva u fudbalu", navedeno je u saopštenju.

Na istoj utakmici, reprezentacija Irana je odbila da peva nacionalnu himnu, u, kako je ocenila agencija Frans pres (AFP) znak podrške demonstrantima u svojoj zemlji.

Englesko udruženje fudbalskih navijača (FSA) saopštilo je da oseća prezir prema FIFA. „Da parafraziram predsednika FIFA Đanija Infantina – danas će pristalice LGBT+ fudbala i njihovi saveznici biti ljuti“, navodi se. „Danas se osećamo izdano. Danas osećamo prezir prema organizaciji koja je pokazala svoje prave vrednosti dajući žuti karton igračima, a crveni karton toleranciji."

U zajedničkom saopštenju se navodi da su „veoma frustrirane“ odlukom FIFA.

„Verujemo da je (odluka) bez presedana – pisali smo FIFA-i u septembru i obavestili ih o našoj želji da nosimo traku 'One Love' kako bismo aktivno podržali uključivanje u fudbal i nismo imali odgovor“, navodi se u saopštenju.

„Naši igrači i treneri su razočarani -- oni su jaki pristalice inkluzije i pokazaće podršku na druge načine.

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Bernd Nojendorf rekao je da, iako je odluka FIFA bez presedana, nije fer da igrači snose odgovornost za bilo kakve potencijalne posledice ako ipak odluče da je nose.

„Svedoci smo slučaja bez presedana u istoriji Svetskog prvenstva“, rekao je Nojendorf. „Neću prenositi sukob koji je stvorila FIFA na leđa (kapitena nemačkog tima) Manuela Nojera.

Nemačka fudbalska asocijacija je najveća svetska federacija sa više od sedam miliona aktivnih članova.

Za koga se igra Svjetsko prvenstvo u fudbalu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Amnesti internešenel je saopštio da FIFA nije uspela da održi sopstvene vrednosti i odgovornosti.

„Sport se ne dešava u vakuumu i to su pitanja u kojima FIFA treba da vodi, a ne da se obračunava“, rekao je Stiv Kobern, šef za ekonomsku i socijalnu pravdu Amnestija.

„Dogovor o narukvicama i boljoj zaštiti LGBTI zajednice trebao je davno biti postignut. Pozdravljamo hrabrost timova i igrača koji su govorili o ljudskim pravima i nadamo se da će to i dalje činiti."

Kapiten Velsa Geret Bejl planirao je da nosi OneLove traku protiv Sjedinjenih Država kasnije u ponedeljak, kao i holandski kapiten Virgil van Dajk. Nemac Nojer je pre nekoliko dana rekao da će ga nositi na utakmici u sredu protiv Japana.

FIFA je pokrenula sopstvenu kampanju kapitenske trake uoči turnira kako bi promovisala različite ciljeve za svako kolo. U ponedeljak je saopšteno da je objavila sopstvenu traku „Bez diskriminacije“ iz planirane faze četvrtfinala kako bi sva 32 kapitena imala priliku da nose sopstvenu traku tokom turnira.

Prema pravilima FIFA, oprema tima ne sme da ima političke, verske ili lične slogane, izjave ili slike, a tokom FIFA finalnih takmičenja, kapiten svakog tima „mora da nosi kapitensku traku koju obezbeđuje FIFA“.

XS
SM
MD
LG