Dostupni linkovi

Prva žena izliječena od HIV-a nakon transplantacije matičnih ćelija


Dosadašnja dva slučaja izliječenja odnosila su se na muškarce koji su primili odrasle matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži. Studija sugeriše da je važan element uspjeha transplantacija ćelija otpornih na HIV.
Dosadašnja dva slučaja izliječenja odnosila su se na muškarce koji su primili odrasle matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži. Studija sugeriše da je važan element uspjeha transplantacija ćelija otpornih na HIV.

Američka pacijentica s leukemijom postala je prva žena i treća osoba do sada izliječena od HIV-a nakon transplantacije matičnih ćelija od donatora koji je bio prirodno otporan na virus koji uzrokuje AIDS, izvijestili su istraživači u utorak, piše Reuters.

Slučaj srednjovječne žene mješovite rase, predstavljen na Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Denveru, ujedno je i prvi slučaj koji uključuje krv iz pupčane vrpce, noviji pristup koji može učiniti liječenje dostupnim većem broju ljudi.

Od kada je primila krv iz pupkovine za liječenje akutne mijeloične leukemije - karcinoma koji počinje u krvotvornim stanicama u koštanoj srži - žena je bila u remisiji i slobodna od virusa 14 mjeseci, bez potrebe za snažnim tretmanima HIV-a poznatim kao antiretrovirusna terapija.

Dva prethodna slučaja dogodila su se kod muškaraca – jednog bijelog i jednog Latinoamerikanca – koji su primili odrasle matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži.

"Ovo je sada treći izvještaj o izlječenju u ovom okruženju, i prvi kod žena koje žive sa HIV-om", rekla je u izjavi Sharon Lewin, izabrana predsjednica Međunarodnog društva za AIDS.

Slučaj je dio veće studije koju podržavaju Sjedinjene Države koju vode dr. Yvonne Bryson sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu (UCLA) i dr. Deborah Persaud sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru. Cilj je pratiti 25 osoba sa HIV-om koje su podvrgnute transplantaciji matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčane vrpce za liječenje raka i drugih ozbiljnih stanja.

Pacijenti u ispitivanju prvo se podvrgavaju kemoterapiji kako bi ubili kancerogene imune ćelije. Doktori zatim transplantiraju matične ćelije od pojedinaca sa specifičnom genetskom mutacijom u kojoj im nedostaju receptori koje virus koristi da inficira ćelije.

Naučnici vjeruju da ove osobe tada razvijaju imuni sistem otporan na HIV.

Lewin je rekla da transplantacija koštane srži nije održiva strategija za liječenje većine ljudi koji žive sa HIV-om. Ali izvještaj "potvrđuje da je lijek za HIV moguć i dodatno jača korištenje genske terapije kao održive strategije za izlječenje HIV-a", rekla je ona.

Studija sugeriše da je važan element uspjeha transplantacija ćelija otpornih na HIV. Ranije su naučnici vjerovali da uobičajena nuspojava transplantacije matičnih ćelija nazvana bolest transplantata protiv domaćina, u kojoj imuni sistem donatora napada imunološki sistem primaoca, igra ulogu u mogućem izlječenju.

"Uzeti zajedno, ova tri slučaja izlječenja nakon transplantacije matičnih ćelija pomažu u otkrivanju različitih komponenti transplantacije koje su bile apsolutno ključne za izlječenje", rekla je Lewin.

Banke budućnosti
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

XS
SM
MD
LG