Dostupni linkovi

Lete varnice zbog zlatiborskih hektara


Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Zbog pitanja vlasništva nad nešto više od dve hiljade hektara na Zlatiboru lete varnice između predsednika opštine Čajetina i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Zbog oštrih kritika i prozivki prvog čoveka ove zlatiborske opštine na odluku ministarstva da Poljoprivrednom kombinatu “Zlatibor” bez naknade ustupi 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će radna grupa u roku od 24 sata ispitati sve činjenice u vezi sa raspolaganjem zemljištem tog kombinata.

Predsednik zlatiborske opštine Čajetina tvrdi da država poklanja svoje zemljište. Nakon par dana međusobnih prozivki u medijima ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je formirana posebna radna grupa koja treba u roku od24 sata da ispita sve činjenice u vezi sa raspolaganjem zemljištem Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor".

“Upravo zbog toga što postoje indicije od strane Skupštine opštine da je došlo do ugrožavanja javnog interesa ja sam insistirala i formirala radnu grupu koja ima zadatak bukvalno u roku od 24 sata da da svoj izveštaj o samom postupku koje je sprovelo ministarstvo, dakle, da li je sve bilo u skladu sa zakonom. Isto tako o svim indicijama koje su vezane za oštećen javni interes, kao i o informacijama o privatizaciji 2002. godine, koja nema veze sa sadašnjim vlasnikom koji je akcije kupio javno na berzi 2012. godine. Dakle, šta je bilo sa javnim interesom 2002., 2012. i danas”, rekla je ministarka Mihajlović.

Tek nakon što se rasprava zahuktala oglasio se i vlasnik Radoje Cvetić koji je pre tri godine kupio PK “Zlatibor” rekavši za jednu beogradsku televiziju da je laž to da se njemu nešto poklanja i da ne namerava da zemljištu na kome već decenijama pasu krave, menja namenu.

Milan Stamatović
Milan Stamatović

Prethodno je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović alarmirao javnost da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlučilo da se Poljoprivrednom kombinatu “Zlatibor” bez naknade ustupi 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru. Na Stamatovićeve optužbe da ministraka Mihajlović pravi štetu državi iz Ministarstva je saopšteno da se sve proverava, ali ne kroz medije već kroz nadležne institucije, te da je predsednik opštine Čajetina u ponedeljak pokušao da spreči službenike tog ministarstva u vršenju službenog nadzora nad radom Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Čajetina radi uvida u spise predmeta Poljoprivredni kombinat Zlatibor tako što je ometao službenike Ministarstva u radu ulazeći u katastar nenajavljeno u pratnji medija. Stamatović dematuje te navode i kaže da su novinari pozvani da zabeleže pristojnu posetu.

“Smatramo da ministarka nije imala pravo da ovo uradi a vi sad odlučite kako hoćete, a mi ćemo se boriti za svoja prava. Mi smo tražili od republičkog pravobranioca i danas ćemo to tražiti da donese privremenu meru za raspolaganje i otuđenje imovine. Izvinjavamo se što smo ovako ušli, zvali smo vas da se najavimo a niste se javljali, ali vi nastavite sa radom a mi ćemo se i dalje boriti za svoja prava”, rekao je predsednik opštine Čajetina tokom boravka u katastru.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina već danima tvrdi da je na delu neviđeni kriminal prema državnoj imovini jer se, kaže, ogroman kapital prenosi bez pravnog osnova na privatna lica.

“Postoji rešenje na osnovu koga je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dala sebi za pravo da poništi sva rešenja geodetske uprave u Čajetini, rešenje zamenika republičkog javnog pravobranioca iz Užica, naše inicijative i rešenja Ministarstva poljoprivrede koja govore o tome da je ovo zemljište uvek imalo status državne imovine. Na osnovu neke prijave upisa iz 1969. godine je bilo obrazloženje stručnih službi i ministra da je to razlog zbog čega se ovo zemljište poklanja”, rekao je Stamatović.

On kaže da se ovo zemljište nalazi u zoni gradskog građevinskog zemljišta i da je problem što se sada prenosi pre stupanja na snagu zakona o konverziji.

Flajeri
Flajeri

Ministarstvo građevinarstva je saopštilo da je u pet predmeta odlučivalo o žalbama PK “Zlatibor” na odluke lokalne komisije Republičkog geodetskog zavoda u Čajetini i da nijednom od pet odluka postupci nisu pravosnažno okončani, imajući u vidu da tek mogu biti predmet sudske kontrole od strane Upravnog suda. “U dva predmeta odluka o upisu prava nije doneta jer je predmet vraćen lokalnoj samoupravi na ponovni postupak, a u preostala tri predmeta Ministarstvo je utvrdilo da nema razloga za brisanje PK “Zlatibor” sa predmetnog zemljišta budući da je PK “Zlatibor” upisan sa pravnim osnovom još od 1969. godine što nije osporeno ni nakon privatizacije 2000. godine”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na drugoj strani predsednik opštine Čajetina kaže da je pravni osnov za ustupanje zemljišta verovatno što je nekadašnji Poljoprivredni kombinat “Zlatibor” kao društveno preduzeće koristilo to zemljište, ali navodi da je predmet privatizacije bio društveni kapital, odnosno objekti a ne zemljište.

Parcele koje su pripale PK Zlatibor su jezero i akumulacija Ribnica, ski staze i naselje Obudojevica, naselje Vodice i stambeni objekti u Čajetini. PK Zlatibor nastao je 1946. godine i zajedno sa PKB predstavlja najstariju poljoprivrednu asocijaciju u Srbiji. Privatizovan je 2002. godine i 70 odsto akcija tada je kupio Radoslav Aćimović. Deset godina kasnije PK Zlatibor postaje vlasništvo kompanije Master milk DOO iz Blaca, koji je u vlasništvu Master frigo iz Beograda vlasnika Radoja Cvetića.

XS
SM
MD
LG