Dostupni linkovi

Let iznad evropskog gnijezda


Demonstranti sa maskama sa likom njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika francuske Nicolasa Sarkozyja
Demonstranti sa maskama sa likom njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika francuske Nicolasa Sarkozyja
Hugo Brady (Wall Street Journal), prevela: Ena Stevanović

Dobrodošli u Evropsku ustanovu za ekonomski poremećene. Mi se brinemo za narode koji pate od anksioznih poremećaja, paranoje, niskog samopouzdanja i one koji jednostavno uplovljavaju u staračku senilnu dob. Slijedite me u ovom obilasku.

Na spratu se nalazi prostorija Akropolis. U njoj se dr. Draghi i medicinska sestra Merkel brinu o hroničnim bolesnicima od kojih su mnogi priključeni na aparate koji ih održavaju u životu. Sestra Merkel provodi mnogo vremena osobno se brinući o gospodinu po imenu "Znate li da smo mi izumili demokratiju", koji je u komi od 2008. godine. Ponekad provodi cijeli dan sjedeći pored njega, dok on leži u plavo-bijeloj prugastoj pidžami.

Dr. Draghi i sestra Merkel nisu ni sanjali da će se otvoreno prepirati pred pacijentima i osobljem. Ipak, oni imaju nesuglasice u vezi sa metodama liječenja. Sestra Merkel snažno vjeruje u električni šok u glavu koji može ponovo vratiti pacijenta na noge.

S druge strane, dobar liječnik to smatra rizičnim i pomalo neandertalskim potezom. On preferira injekcije antidepresiva i drugih lijekova koji ublažavaju pacijentove patnje i ne utječu na njihovu osobnost. Bolnički pomoćnik g. Sarkozy se pokušava uključiti u njihove rasprave. Ali istina je da se on baš i ne razumije u medicinu.

Slijedi zajednička prostorija za sigurnost i odbranu u kojoj se pacijenti zabavljaju slažući slagalice, igrajući igrice i sl. Igre su uglavnom zasnovane na geografiji. Pojedini pacijenti su nekad davno bili profesionalni istraživači.

Gospođa "Majka svih parlamenata i godpođa "Mi smo izmislili ljudska prava" su nekad davno bile suparnice na međunarodnim šahovskim turnirima. Sada je većina pacijenata ograničena na ping-pong ili povremene bingo večeri na kojima se bespotrebno prepiru oko rezultata.

Vrlo rijetko se uputimo u inozemstvo na jednodnevna putovanja. Takva putovanja su sve rjeđa i ne ide se daleko. Iako imamo parking u našoj Ustanovi, većina pacijenata se riješila svojih starih automobila s obzirom da su skupa za korištenje i održavanje. Zabrinuta rodbina im govori da to znači gubitak nezavisnosti, ali čini se da njih nije briga za to.

Imamo još slobodnih mjesta

Šengensko krilo je naš nedovršeni dvostruki depadans. Bolnička administracija premišlja o određenim savjetima koje su nedavno dobili od ispitivača kvaliteta: nije sigurno nastaviti gradnju zgrade kako je planirano jer su novi temelji i dalje nestabilni.

Ali ako bi se obazirali na ovo upozorenje, upropastili bi originalne nacrte, a novim pacijentima je hitno potrebno više prostora. Tako da ćemo vjerovatno nastaviti bez obzira na sve. Veće je bolje.
Ilustracija
Ilustracija

Ovdje imamo nekoliko nezgodnih pacijenata, iako je gospođa Majka svih parlamenata najozbiljniji od svih. Ona ima velikih problema s autoritetom i često se svađa sa bolničkom administracijom. Sestri Merkel i pomoćniku Sarkozyju uopće nije stalo do nje.

Ona ponekad odbija prihvatiti da je morala biti institucionalizirana i ima pretenzije da predvodi ostale pacijente u pobuni. Nedavno je čak odbila potpisati jedan od dogovora koji je obavezan za sve pacijente i u kojem oni obećavaju da će nas zauvijek slušati i biti dobri.

Međutim, srećom pa se gospođa Majka svih parlamenata ne zna jasno izraziti i nikad ispravno ne objasni šta ju je toliko uznemirilo. Ona je problematična osoba i vrlo je tvrdoglava: potencijalni kandidat za lobotomiju.

U predvorju prolazimo pored Velikog šefa birača, još jednog dugogodišnjeg pacijenta koji se ovdje udomaćio. Pretpostavljamo da je on i gluh i glup jer nikad ne progovara.

Čini se kao da se slaže sa svim našim odlukama, koliko god bolne bile, i to bez negodovanja. To je povoljna okolnost, s obzirom da je on ogroman i moćan. Ponekad se šalimo da bi jedan dan mogao puknuti i iskoristiti svoju neizmjernu snagu da sruši zid Ustanove i pobjegne.

Ovo je naša mala institucija u koju smo se povukli iz vanjskog svijeta koji je tako zamarajuće užurban. Ovdje mi i pacijenti imamo jedni druge. I imamo još slobodnih mjesta. Ako mislite da ste dovoljno ludi, zašto nam se ne pridružite?

*Hugo Brady je viši znanstveni savjetnik u Centru za evropske reforme.
XS
SM
MD
LG