Dostupni linkovi

Otkazivanje letova zbog štrajka osoblja Lufthanze u Nemačkoj


Logo nemačkog avio prevoznika Lufthanza na aerodromu u Frankfurtu na Majni, 6. novembar 2015.

Zemaljsko osoblje u avio kompaniji Dojče Lufthanza stupilo je u štrajk 27. jula, što je dovelo do otkazivanja više od 1.000 letova i dodatnog prekida putovanja tokom letnje sezone putovanja.

Sindikat Verdi pozvao je na štrajk, koji bi trebalo da traje jedan dan, zbog zahteva za povećanjem plata od 9,5 odsto za oko 20.000 radnika.

Štrajk je doveo do toga da Lufthanza za sredu otkaže skoro sve letove u Frankfurtu i Minhenu.

Lufthanza je u sredu saopštila da je to "tužan dan" za turiste koji zbog štrajka nisu mogli da uhvate let, dodajući da je štrajk nepotreban i nesrazmeran.

Verdi je prošlog meseca zahtevao povećanje plata za 9,5 odsto, ili najmanje 350 evra više mesečno tokom 12 meseci za oko 20.000 radnika za koje kaže da su pritisnuti inflacijom i da su prezaposleni zbog nedostatka osoblja na aerodromima.

Lufthanza je ponudila povećanje od 150 evra mesečno do kraja ove godine i još 100 evra od početka 2023. plus povećanje od 2 odsto od sredine 2023. u zavisnosti od finansijskih rezultata kompanije.

Verdi je odbio ponudu rekavši da je ona nedovoljna da neutrališe rastuću inflaciju, koja je u junu u Nemačkoj dostigla 8,2 odsto.

Zašto je haos zahvatio aviosaobraćaj u Evropi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Glavni sindikat pilota skandinavske aviokompanije SAS takođe je u julu najavio štrajk posle neuspelih pregovora oko plata.

Belgijska podružnica Lufthanze, Brussels Airlines, objavila je u julu da otkazuje blizu 700 letova tokom letnjih praznika, odnosno oko šest odsto planiranih, kako bi smanjila opterećenje i izbegla štrajkove.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Brussels Airlinesa održali su u junu trodnevni štrajk, nakon što su se žalili da je pritisak posla preveliki i da je kompanija već godinu dana svesna situacije, ali da to nije uspela da promeni.

Najmanje 400 letova na domaćim i međunarodnim linijama otkazano je takođe 17. jula u Italiji zbog štrajka avionskog osoblja.

Širom Evrope štrajkovi i nedostatak osoblja prisiljavaju aviokompanije da otkažu hiljade letova uzrokujući višesatne redove na glavnim aerodromima.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG