Dostupni linkovi

U Leposaviću napadnute novinarske ekipe kažu iz Udruženja novinara Kosova


Pripadnici KFOR-a ispred općinske zgrade u Leposaviću, 2. juni
Pripadnici KFOR-a ispred općinske zgrade u Leposaviću, 2. juni

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa sa terena, okupljeni demonstranti su se povukli iza ograde koju je ranije postavio KFOR ispred opštinske zgrade u Leposaviću.

Oni su ranije pokušali da uđu u opštinsku zgradu zbog uverenja da se unutra održava sastanak kosovskog ministra za lokalnu samoupravu Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi) i gradonačelnika Ljuljizima Hetemija (Lulzim Hetemi).

Krasnići je u popodnevnim satima napustio zgradu opštine u Leposaviću, kada su okupljeni Srbi bacili farbu na njegov automobil.

Udruženje novinara Kosova je saopštilo da su u Leposaviću napadnute novinarske ekipe lokalnih medija koje izveštavaju na albanskom jeziku.

Kamermanu kosovskog javnog servisa je takođe polomljena kamera, dodaju iz ovog Udruženja.

U izjavi za Udrženje novinara Kosova, novinarka Venera Đođaj (Xhoxhaj) je navela da su srpski demonstranti kamenicama gađali medijske ekipe Teve1, RTV Dukagjini, RTK, Klan Kosova i KTV.

Rekla je da je njen kolega kamerman fizički napadnut, te da je zadobio telesne povrede.

Udruženje novinara Kosova je ponovo uputilo hitan apel Policiji Kosova i međunarodnoj zajednici da omoguće bezbedno izveštavanje sa severa.

Krasnići: 'Kriminalne grupe sprečile sasatanak predsednika opštine'

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići je rekao kako su "kriminalne grupe sprečile sastanak predsednika opštine Leposavić Ljuljzima Hetemija sa novim direktorima odeljenja".

Ocenio je i kako je KFOR prema njma bi blag i nimalo profesionalan.

"Nezakonito je i neprihvatljivo izjednačavati legitimne predstavnike sa maskiranim licima", napisao je na Facebook nalogu.

Rekao je kako su danas okupljene demonstrante "vodili i organizovali" bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, bivši poslanik u Skupštini Kosova Slavko Simić i bivši policajac Kosova (Aleksandar) Filipović.

Todić i Simić su funkcioneri Srpske liste, dok je Filipović bivši šef operative u Policiji Kosova za region sever.

Filipovića su kosovske vlasti označile kao jednog od organizatora nasilja na severu Kosova i optužuju ga da sarađuje sa Bezbednosno-informativnom agencijom Srbije (BIA).

Ministar Krasnići je zaključio da kosovsko tužilaštvo mora hitno da istraži "odgovorne i kriminalne grupe koje stoje iza napada i nasilje nad novinarima i oštećenja javne imovine".

U zgradi u Leposaviću, kao i u dve druge oštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, kosovska i srpska lokalna samouprava se nalaze u jednoj zgradi.

To je i razlog zbog kog pripadnici srpske zajednice protestuju od 29. maja, kako bi sprečili albanske gradonačelnike da dođu na posao.

Jedino u Severnoj Mitrovici postoji odvojena zgrada kosovske opštine i tamo nema protesta.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je na svom Twitter nalogu ocenio da se radi o "novoj provokaciji".

"O ovim nasilnim potezima (premijera Kosova Aljbina) Kurtija odmah sam obavestio (izaslanika EU za dijalog Miroslava) Lajčaka", napisao je Petković.

Srbi na severu Kosova su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

Tenzije na severu Kosova su zbog toga podignute krajem maja, a došlo je i do eskalacije situacije kada su se prvog dana protesta 29. maja Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu. Desetine osoba je povrijeđeno na obje strane.

Međunarodna zajednica je od Kosova zatražila hitno smirivanje situacije, odnosno povlačenje specijalne jedinice Policije Kosova koja je asistirala tokom preuzimanja opštinskih zgrada. Traži se i raspisivanje novih lokalnih izbora, te povratak dijalogu sa Srbijom.

Od zvaničnog Beograda se pak traži da obezbedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim lokalnim izborima.

Do sada su zahtevi srpskih demonstranata bili da se povuku kosovski specijalci i da se oslobode uhapšeni zbog učešća u protestima.

Policija Kosova je do sada uhapsila šest osoba zbog sumnje da su učestvovali u kriminalnim radnjama, ali je samo trojici određen jednomesečni pritvor.

Poslednji je uhapšen Milun Milenković – Lune, za koga kosovske vlasti tvrde da je jedan od organizatora napada na KFOR u Zvečanu, a tereti se "za terorizam, nasilna promena ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom".

Kosovo veruje da je zbog njegovog hapšenja Srbija "kidnapovala" trojicu kosovskih policajaca u opštini Leposavić.

Zvanični Beograd je ovo demantovao uz navode da se radi o "hapšenju" jer su prešli na teritoriju Srbije.

Hapšenje Milenkovića uzburkalo Severnu Mitrovicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG