Dostupni linkovi

Lenjinov usamljeni nemački rođendan


Statua Vladimira Lenjina u vlasništvu Marksističko-lenjinističke partiji Nemačke
Statua Vladimira Lenjina u vlasništvu Marksističko-lenjinističke partiji Nemačke

Datum 22. april trebalo je da bude poseban dan za statuu Vladimira Iliča Lenjina u zapadnom nemačkom gradu Gelzenkirhen, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Marksističko-lenjinistička partija Nemačke (MLPD), radikalna levičarska grupa koja je, prema izveštajima, pod nadzorom nemačke policije, najavila je da će uoči Lenjinovog 150. rođendana ispred svog sedišta postaviti 2,15 metara visoku statuu osnivača Sovjetskog Saveza, što je naišlo na protivljenje lokalnih vlasti, ali i izazvalo pažnju međunarodnih medija.

Član Centralnog komiteta MLPD-a Peter Vajsfening (Weispfenning) rekao je za RSE da je pandemija COVID-19 primorala aktiviste te stranke da odlože otkrivanje spomenika pošto je gradsko veće Gelzenkirhena tražilo otkazivanje svih velikih skupova.

"Razgovarali smo o tome i rekli smo: 'OK, nećemo to da radimo na svoju ruku', jer je važnije pitanje zdravlja ljudi, a Lenjin je statua, pa mora sačekati da se situacija poboljša... Ja sam takođe pravnik i mislimo da bismo imali šansu za pobedu ako bismo išli na sud, ali nismo želeli da ovo bude mali skup sa samo pet ili 10 ljudi. Treba da bude veća stvar".

Fotografija sovjetskog lidera Vladimir Lenjin iz 1922. Komunistički revolucionar osnovao je autoritarnu državu odgovornu za masovna ubistva i raširenu društvenu i političku represiju.
Fotografija sovjetskog lidera Vladimir Lenjin iz 1922. Komunistički revolucionar osnovao je autoritarnu državu odgovornu za masovna ubistva i raširenu društvenu i političku represiju.

Vajsfening kaže da je MLPD kupio statuu napravljenu u Sovjetskom Savezu 1930-ih za 16.000 evra, ali da je "prvobitno cena bila mnogo veća".

Statua od livenog gvožđa mase 1,3 tone kupljena je – novcem koji je prikupio MLPD – od austrijskog trgovca koji je, prema Vajsfeningovim rečima, spomenik nabavio iz Slovačke.

Planiranom postavljanju prve velike statue Lenjinu u nemačkom javnom prostoru izvan nekadašnje komunističke Istočne Nemačke žestoko su se usprotivili mnogi Nemci. Gradsko veće Gelzenkirhena na sudu je tražilo sprečavanje akcije marksista, navodeći da Lenjin "predstavlja nasilje, ugnjetavanje, teror i ogromne ljudske patnje".

Tvrdnje gradskog veća da će statua "narušiti pogled" na obližnju zgradu stare banke odbačen je u martu i marksisti su dobili zeleno svetlo za podizanje spomenika.

Portparol gradskog veća Gelzenkirhena Martin Šulman (Schulmann) rekao je za RSE da Lenjinov spomenik želi "samo mali broj ljudi oko marksističke partije, niko drugi". On je rekao da odlaganje zbog pandemije COVID-19, međutim, nije promenilo situaciju i da posle sudskog poraza, veće nema "drugog izbora nego da prihvati odluku suda, pošto je komad zemlje na kojem bi statua trebalo da bude postavljena u privatnom vlasništvu (MLPD-a)".

Sa zabranom velikih skupova u Nemačkoj do avgusta, gelzenkirhenski Lenjin će verovatno do tada biti u skladištu, okrenut zidu kako mediji ne bi mogli da fotografišu njegovo lice pre velikog otkrivanja spomenika.

Vajsfening je za RSE rekao da njegova organizacija razmišljala da skupom u skučenoj radionici, gde se čuva gvozdeni Lenjin, obeleži njegov jubilarni rođendan.

XS
SM
MD
LG