Dostupni linkovi

Leko i Bećirović: Nastojaćemo pronaći rješenje za granice


Josip Leko i Denis Bećirović na sastanku u Sarajevu, 29. oktobar 2013.
Parlamentarne delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine razgovarale su u utorak u Sarajevu o unapređenju saradnje u oblasti imovinsko-pravnih i ekonomskih odnosa, zatim o potrebi potpisivanja sporazuma o povremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj.

Bilo je riječi i o načinima rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje, poput utvrđivanja graničnih linija, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović.

„Poštujemo Republiku Hrvatsku, ali pristup BiH otvorenom moru mora biti neupitan. U tom kontekstu smo spominjali izgradnju mosta. Mi želimo da shvatimo naše prijatelje iz Hrvatske, ali isto tako očekujemo razumijevanje i za ono što su interesi BiH.“

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kaže kako će parlamentarci, koji su i do sada dobro sarađivali, nastojati pronaći rješenje za sva otvorena pitanja, u prvom redu granice:

„U vezi sa sporazumima vezano za Luku Ploče i prolaz kroz Neum, također smo spremni te sporazume ratificirati. Za pelješki most, tu Hrvatska - moram reći to otvoreno - smatra da je taj most unutrašnje pitanje Hrvatske i da izgradnjom pelješkog mosta neće, nisu, niti će biti dovedeni u pitanje interesi BiH. To drugim riječima znači da ćemo sve aktivnosti dogovarati u BiH, sa BiH, ali odustati od povezivanja teritorija Hrvatske niti možemo niti smijemo, jer su to dva teritorija EU“
, rekao je Leko.

Cijeneći važnost dobrosusjedskih odnosa, Leko je ponovio i kako Hrvatska želi da vidi BiH:

„Hrvatska je zainteresirana za funkcionalnost i za demokratsku i evropsku perspektivu BiH, što podrazumijeva da je vrlo važno naći rješenje u BiH za ravnopravnost i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda BiH, ne ugrožavajući ni građansku BiH.“

Zajednička je ocjena da je parlamentarna saradnja i do sada bila dobra, te dogovoreno da se predstavnici sastaju češće dok ne pronađu rješenja za svako otvoreno pitanje između dvije zemlje.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG