Dostupni linkovi

Lekić najavio preispitivanje svog statusa u Demokratskom frontu


Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić najavio je da će preispitati svoj politički status u Frontu jer je kako je objasnio u poslednje vrijeme „suočen sa otporom“ upokušaju da osmisli drugačiji koncept i da koordiniše dalje djelovanje Fronta?

Najavljujući preispitivanje svog političkog statusa u Demokratskom frontu i organizacione forme daljeg djelovanja, Miodrag Lekićje kazao u intervjuu agenciji MINA da ga na to obavezuje osjećaj javne odgovornosti jer je u dužem periodu nailazio na otpore prilikom pokušaja osmišljavanja daljeg političkog djelovanja Fronta.

Lekićje konstatovao da su u DF-u pojačane tendencije da se promovišu pojedinačne politike i postojanje više međusobno kontradiktornih politika u toj organizaciji, te da su javnosti prezentovane na način koji stvara konfuziju i ugrožava postignute rezultate i izgrađenu snagu DF-a.

Kao primjer razgrađivanja Demokratskog fronta Lekić je naveo odluku da tri partije na izbore u Herceg Novom izađu bez imena DF, a predvođene lokalnom Socijalističkom narodnom partijom.

Lekić je poručio da će uvijek biti spreman da doprinese integraciji prave i potvrđene opozicije i da će nastaviti borbu protiv režima Mila Đukanovića.

Za Lekića je suštinsko pitanje: da li ići dalje kordiniranom osmišljenom politikom, ili ići sa parcijalnim nastupom pojedinaca i partija bez osjećaja za cjelinu, pa i za javnu reputaciju ukupne koalicije DF. Lekić je najavio da će to pitanje otvoriti u Frontu jer, kako je konstatovao, opozicija treba i otvoreno da razgovara o svojim slabostima.

Lekićje poručio da bez obzira na dalju formu opozicionog djelovanja sve partije treba da ostanu saveznici u borbi za konstituisanje demokratske i pravne države.

Do momenta slanja ovog izvještaja pokušali smo da dobijemo komentar više čelnika partija koje konstituišu Demokratski front, međutim, nijesu odgovarali na naše pozive. Komentarišući Lekićevu najavu o preispitivanju svog političkog statusa u DF -u, politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da najava Lekića zvuči „očekivano“.

„Očekivano iz razloga što se već određen period čuju disonantni tonovi unutar Demokratskog fronta, drugo jeste činjenica da DF bilježi već treću godinu za redom u svom postojanju, a da nekih velikih, uslovno rečeno, rezultata nema i da se pomalo ta koncepcija na kojoj je počivao potrošila što su pokazali izbori u Podgorici maja prošle godine. Konstituenti DF-a ne vide određenu strategiju, ne postoji određena strategija i pristup politici kako bi se jedan politički potencijal veliki koji ima Miodrag Lekić kao ličnost, a što je pokazao i na predsjedničkim izborima, valorizovao na pravi način. Pa, posljedice će biti velike ukoliko njegov odlazak bude značio i političku pasivizaciju. Posljedice će biti ogromne po opozicionu političku scenu iz jednostavnog razloga što se on pokazao kao novina koja može da svojim kredibilitetom okupi čitavu opoziciju na jednom mjestu. Mi takvu ličnost nijesmo imali poslednjih godina“, kazao je Dragiša Janjušević.

Podsjetimo, Miodrag Lekić je nedavno razgovarao sa svim političkim subjektima o formiranju prelazne Vlade, ali su razgovori prekinuti nakon odustajanja SDP da nastavi razgovore.

Poslednjih mjeseci u Demokratskom frontu su se u više navrata mogle čuti različite ideje o daljemfunkcionisanja i djelovanju tog saveza koji čine: Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija i Građanski klub.

XS
SM
MD
LG