Dostupni linkovi

Lekari i farmaceuti ponovo u štrajku


Ilustracija
Ilustracija
Lekari u Srbiji počeli su još jedan štrajk, ovog puta zbog najavljenog smanjenja plata. Predstavnici vlasti za sada ne žele da razgovaraju sa sindikalcima pa bi protest mogao da potraje.

Članovi sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) stupili su u štrajk u dvadeset zdravstvenih ustanova u Beogradu, kao i u bolnicama u Nišu, Kraljevu, Valjevu i Leskovcu.

Dragan Cvetić, predsednik SLFS, rekao je da su zaposleni u zdravstvu nezadovoljni novom vladinom uredbom koja od 1. jula predvidja smanjenje plata u tom sektoru za deset odsto.

“Za nas je to neprihvatljivo. Pogotovu u ovom vremenu kada su plate inače male, kada je prosečna zarada u zdravstvu 40.000 dinara, i kada je prosečna plata lekara 65.000 dinara. Saopštenje Ministarstva zdravlja u kom se kaže da je to za opšte dobro lekara i pacijenata potpuno je neumesno. Posebno je loše i to što se nova mera, od celokupnog javnog sektora, primenjuje samo na zdravstvo.”

Dok lekari tvrde da će u štrajku biti sve dok ih na pregovore ne pozovu nadležni iz Ministarstva zdravlja, iz tog ministarstva poručili su da štrajkači pokušvaju da zaustave reforme zdravstvenog sistema.

Zorica Pavlović, pomoćnica ministra zdravlja, izjavila je za naš program da će uskoro uslediti sastanak sa sindikatima ali da nema prostora da se povuče uredba kojom se, kako je rekla, uvodi radni učinak kao element zarade.

“Oni zdravstveni radnici koji ostvare prosek rada i kvaliteta rada ustanove u kojoj su zaposleni neće dobiti platu ni za dinar manju od one koju danas imaju. Čak ova uredba daje i priliku da oni koji rade iznad proseka dobiju mogućnost za povećanje zarade za deset odsto. Tako da smatramo da se ovom uredbom uvodi veći kvalitet rada u zdravstvenom sistemu.”

Minimum rada

Do nekog eventualnog kompromisa izmedju sindikalaca i vlasti u glavnom gradu su u štrajku su četiri kliničko-bolnička centra, veći domovi zdravlja, bolnica “Sveti Sava”, porodilište “Narodni front”, kao i pojedini zdravstveni centri širom Srbije.

U beogradskoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava”, u kojoj je na lečenju 260 teških bolesnika, poštuje se minimum rada, što znači da se primaju samo hitni slučajevi, dok su otkazane kontrole i dijagnostičke procedure koje nisu prioritetne.

Gradjani koji su došli u tu ustanovu na vratima su zatekli plakate sa obeveštenjem da je štrajk u toku.


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Direktan link


Doktorka Nevena Milovanović Kovačević, iz bolnice “Sveti Sava”, kaže za naš program da su lekari jednostavno bili prinudjeni na štrajk.

“Može se desiti da nam i dalje smanjuju plate jer nema garancija da će se na ovome sve završiti. A inače je ogromno nezadovoljstvo lekara jer su u protekle četiri godine zarade u zdravstvu povećane za samo 8,7 posto, dok su pored toga dodatno obezvredjene inflacijom. Iako radimo vrlo težak i odgovoran posao koji zahteva veliko znanje uskoro bi većina nas mogla da se nadje na ivici egzistencije.”

Nekoliko sindikata najavilo je da će njihovi članovi, predvodjeni Sindikatom zaposlenih u zdravstvu, zbog lošeg materijalnog i socijalnog statusa uskoro protestovati ispred zgrade Vlade Srbije.
XS
SM
MD
LG