Dostupni linkovi

Više od 130 zdravstvenih ustanova u Srbiji je u štrajku. Jednodnevnu obustavu rada organizovao je Sindikat lekara i farmaceuta zbog lošeg stanja u zdravstvu, uz zahtev da se ukine solidarni porez za lekare specijaliste.

Tokom jednodnevnog štrajka u zdravstvenim ustanovama medicinsku pomoć lekari pružaju pacijentima u hitnim i akutnim slučajevima, trudnicama i deci, dok su ostale građane zamolili da ne dolaze bez preke potrebe.

Dragan Cvetić, anesteziolog u KBC Bežanijska Kosa, kaže da u toj ustanovi u štrajku nema redovnih operacija.

“U proseku imamo 15 do 20 operacija dnevno. Danas radimo samo hitne operacije. Uradili smo jednu, ali redovnog programa nema. Ko je zakazao i ko dugo čeka biće pregledan. Ali će konsultacije i testiranja morati da sačekaju do sutra", kaže Cvetić.

Zbog štrajka broj pacijenata u domovima zdravlja i bolnicama znatno je manji nego što je uobičajeno u ovom periodu. Neki od Beograđana, koji su u domu zdravlja na Dorćolu potražili lekarsku pomoć, rekli su za RSE da znaju da većina lekara ne radi ali da ih je nužda naterala da dođu:


Gordana Dragašević, direktorka Doma zdravlja Stari grad, rekla je za RSE da se poštuje minimum rada i da su u funkciji sva odelenja i ambulante.

“Skoro sve službe funkcionišu najnormalnije. Svako ko je došao je primljen, nikoga nismo vratili. Specijalistička služba u potpunosti radi jer isključivo prima zakazane pacijente. Ali je sigurno 20 odsto manje pacijenata nego što je uobičajeno, verovatno su poslušali apele da bez preke potrebe danas ne odlaze kod lekara", navela je
Gordana Dragašević.

Solidarni porez nema smisla

Zdravstveni radnici stupili su u jednodnevni štrajk zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu, uz osnovne zahteve da se ukinu solidarni porez za lekare specijaliste i zabrana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dve godine.

Anesteziolog Dragan Cvetić, koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, rekao je za RSE da je štrajk bio neizbežan jer su problemi brojni.

“Nedostaje oprema, godinama se ne reformiše zdravstveno osiguranje… U kakvom smo stanju dovoljno govori činjenica da je u poslednje dve godine Srbija poslednja u Evropi po kvalitetu zdravstvenog sistema. Nezadovoljni su i pacijenti i lekari. Ovaj štrajk je opomena, ali nikako nije usmeren ka pacijentima i zato im se izvinjavamo.”

Zbog poreza na zarade veće od 60.000 dinara (517 evra) oko 16.000 lekara specijalista trebalo bi da ima manje plate, dok u ovu kategoriju ne spadaju lekari opšte prakse jer su im lični dohoci manji od donje granice za oporezivanje. Specijalisti sa stažom od tridesetak godina primaju oko 75.000, dok je plata lekara opšte medicine 50.000 dinara.

Gordana Dragašević, lekar specijalista sa 35 godina radnog staža, zaključuje da u takvim uslovima solidarni porez nema nikakvog smisla:

“To su zaista male plate. U našem domu zdravlja pojedini lekari tokom smene pregledaju i više od 50 pacijenata. Mislim da je to stručno neumesno.”

Prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu, Srbija je svojevremeno proglašena za zemlju sa najlošijom zdravstvenom zaštitom u Evropi. Jedan od razloga za to je što na pojedine operacije u Srbiji pacijenti čekaju i po deset godina.

Najbolje zdravstvo, kako su pokazala evropska istraživanja, imaju Holandija, Danska i Luksemburg, dok je od zemalja Evropske unije ono najlošije u Bugarskoj.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG