Dostupni linkovi

Lejlina priča: Moja silovana majka je mislila da sam zlo


Lejla Damon (photo: Nigel Howard)
U Londonu je počela najveća do sada konferencija o ratnom zločinu – silovanju, uz učešće preko 100 zemalja, velikog broja nevladinih organizacija, javnih ličnosti i političara.

Četverodnevni samit održava se s ciljem da se okonča seksualno nasilje koje je obilježilo sve ratne sukobe tokom posljednja dva stoljeća. Oko ovog skupa posebno su se anglažovale dvije ličnosti, glumica Angelina Jolie i britanski skretar za spoljne poslvoe William Hague.

Jedna lična priča o bebi koja je rođena kao rezultat silovanja, tokom rata u Bosni a sada je mlada žena, aktivista u nastojanju da se ovaj zločin eliminše, posebno je dotakla svakog učesnika ove konferencije. Prenosimo u cjelini priču londonskog Evening Standarda.

Djevojka koja je rođena nakon što je njena biološka majka silovana i koju je usvojio par iz Londona odlučila je da javno govori o položaju skrivenih i nijemih žrtava seksualnog nasilja tokom rata.

Lejla Damon, 21, rođena je u Bosni nakon što je njenu majku, bosansku Muslimanku, silovao srpski vojnik više puta u logoru.

Dvoje novinara iz Londona je snimalo njenu majku koju susreću nakon porođaja u bolnici u Sarajevu. Zabilježili su kamerom njene riječi kada je rekla da želi zadaviti svoje dijete.
To dvoje novinara, Siân i Dan Damon, su usvojili Lejlu kada je imala devet dana i odveli je u London gdje je i odrasla.

Na londonskoj konferenciji Lejla je govorila o svojoj prošlosti da bi skrenula pažnju na posljedice ratnih silovanja.

Govoreći o svojoj majci, Lejla je rekla: „Ona me mrzila kada sam rođena, jer sam je podsjećala na najgore momente u njenom životu, na najveće poniženje koje je doživjela. Mislila je da sam zlo, četnička beba, i da ću odrasti i biti kao čovjek koji ju je zlostavljao. Nije željela imati ništa sa mnom.“

Lejla je detalje oko svog usvajanja otkrila kada je napunila 18 godina, kada je prvi put vidjela video svoje majke koja je intervjuisana u bolnici. Rekla je: „Na snimku je rekla da me nije mogla držati u naručju kada sam plakala jer nije željela da me udavi. Ova duboka mržnja prema meni i drugoj djeci koja su nastala kao rezultat silovanja nije neobična u ratu.“

„Ljutnja koju tako nešto uzrokuje prema narednoj generaciji je veoma snažna i znači da djeca – žrtve rata – ne mogu napredovati ili postati dio društva.“

Lejla sada radi za dobrotvornu organizaciju War Child (Dijete rata), a ove sedmice je učesnik globalne konferencije posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u ratu.

* Prevela D. F.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG