Dostupni linkovi

Gladan i legitimisan – tako se u najkraćem može sažeti priča čoveka koji je na kratko prekinuo govor premijera Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića na predizbornoj konvenciji u Pančevu, povicima “gladni smo, predsedniče”.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je policija preventivno legitimisala osobu zbog dobacivanja premijeru, ali da je on nakon incidenta pušten i nije zadržan.

"Ako postoji osoba koja za vreme nekog protesta pojavi i može vikom ili bukom da se kasnije sumnjiči za kršenje javnog reda i mira, dužnost je policije da utvrdi identitet ", rekao je Stefanović.

Ovaj događaj podseća na izvitoperenu verziju priče “Carevo novo odelo”, kaže za Radio Slobodna Evropa antropolog Stefan Aleksić.

“U originalnoj priči, kada je dečak viknuo ‘Car je go!’, društvo je priznalo samo sebi da tu nema nikakvog odela. Danas će neko da primeti neku istinu i da to kaže javno, ali će u tom slučaju da rade mehanizmi sile. Meni samo nije jasno kakvo je to preventivno legitimisanje i zbog čega se ono primenjuje? Zato što je viknuo na javnom skupu, što je potpuno lagalno i legitimno ili zato što je rekao istinu? Nema ničeg legitimnijeg od toga. Suština cele priče je da se mi polako krećemo ka nekoj vrsti autoritarnog režima”, naglašava Aleksić.

Iskustvo sa policijom imao je pre nekoliko dana i zagrebački pank-rok bend Brkovi, čiji je nastup u Beogradskoj areni policija umalo prekinula, jer je publika tokom skandiranja vređala srpskog premijera.

"Skandirali su na jednom delu koncerta gde mi inače pozivamo publiku da vređa nas umesto nekog drugog, ali publika se opet odlučila da skandira svom premijeru. Došla su neka dva inspektora iz policije, tražili su organizatorima da mi ne podstiče ljude na to skandiranje. Što je po meni suludo, mi ih nismo ni podsticali", rekao je basista Tomislav Kalousek u izjavi za N1.

Za Stefana Aleksića ovo pokazuje da vlast koja i dalje ima većinu teži da zauzme i one “džepove” koje još uvek nije osvojila.

“U takvoj situaciji će prva reakcija, ma koliko bezazlena bila, izazivati neverovatnu količinu sile. Zbog toga su autoritarni režimi sami po sebi opasni. Ne samo zbog toga što će proizvoditi silu, već i zbog strategije kojom će ta sila biti izazivana. Bukvalno je potrebno mrdnuti iz nekog zamišljenog okvira i bićete uhapšeni ili već nešto slično”, ocenjuje Aleksić.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG