Dostupni linkovi

Smenjeni čuvari zbog Legijinog pokušaja bega


Centralni zatvor u Beogradu
Centralni zatvor u Beogradu

Čelnici zatvorske uprave Srbije potvrdili su da je smenjeno 11 zatvorskih čuvara zbog propusta u radu. Naime, nedavno je u ćeliji najčuvanijeg srpskog zatvorenika, optuženog za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, Milorada Ulemeka Legije pronađen plastični pištolj. Nije sa sigurnoću potvrđeno i da je Legija planirao bekstvo.

Tokom vanrednog pretresa svih pritvorenika, odnosno 192 ćelije, petog februara, pronađeno je pet mobilnih telefona, jedna šipka i plastični pištolj koji je bio u Ulemekovoj ćeliji:

"Bila je to replika američkog pištolja marke "kolt". Ovakav, kao i slične, pištolj možete kupiti u svakoj boljoj prodavnici igračaka, kao i u kineskom tržnom centru."

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović kaže da se, na osnovu pregledanih video snimaka, ne može utvrditi kako se plastični pištolj našao u ćeliji Milorada Ulemeka Legije:

"Nismo uspeli jer to nije moglo nesumnjivo da se utvrdi pregledom video snimaka, da li je pištolj unet uz pomoć nekog od pripadnika službe obezbeđenja, ali je, za sada, na osnovu dovoljno prikupljenih činjenica, to rezultiralo pokretanjem disciplinskog postupka."

Protiv 11 čuvara Okružnog zatvora u Beogradu pokrenut je disciplinski postupak i oni su suspendovani zbog propusta u radu:

"Još jednom bih podvukao da ovo nisu bili propusti službe obezbeđenja, ovo su bili propusti pojedinaca u službi obezbeđenja, koja u celini radi profesionalno."

Suspendovani su čuvari koji se mogu dovesti u vezu sa nedavnim pokušajem bekstva Milorada Ulemeka. Da li je on zaista planirao bekstvo ne može sa sigurnošću da kaže ni Milan Obradović, Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija:

"Logično je da svako ko je osuđen na toliku vremensku kaznu razmišlja i u datom trenutku planira svoje bekstvo. Mi se sa dužnom pažnjom odnosimo prema toj činjenici, dakle, pretpostavljamo da će svako osuđeno lice na toliku vremensku kaznu u datom trenutku pokušati da pobegne, kao i u celom svetu."

Postavlja se pitanje da li se pojačanom kontrolom i smenom stražara može povećati stepen bezbednosti i smaniti unošenje nedozvoljenih sredstava.

Kriminolog Zlatko Nikolić, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže da je smeniti stražare jednostavno, ali to ne rešava problem:

"Pitanje je da li je sve to bilo tako kako je izneto ili je cilj bio da se skrene pažnja sa neke druge afere, ali to nije na nama kriminolozima da utvrđujemo nego na onim organima koji se bave operativnim poslovima. U svakom slučaju, u zatvorima će uvek biti problema sa ubacivanjem predmeta koji nisu dopušteni, a da li je to replika pištolja ili pravi pištolj, sasvim je svejedno zato što on svakako izaziva strah."

Upravnik Okružnog zatvora Miroslav Micić kaže da pripadnici službe obezbeđenja rade u veoma teškim uslovima, ali da je ipak utvrđeno da 95 odsto njih profesionalno obavlja posao:

"Otprilike na tri meseca planski smo menjali te postave koje su odrađivale blok u kojem se on nalazi."

Kampanjsko podizanje stepena bezbednosti nije dobar postupak, uveren je kriminolog Zlatko Nikolić:

"Nikakvo podizanje novog stepena bezbednosti kao prvo nije moguće, a kao drugo nije ni pametno, jer bi to onda bila kampanja. Ako bi se kampanjski čuvali pritvorenici i osuđenici, onda tu nema sistema, a kada nema sistema, bekstva su sasvim moguća i izvesna."

Poznato je da su srpski zatvori prebukirani i da se gradi novi u Padinskoj skeli, kao i da teku pregovori sa Ministarstvom odbrane o preuređenju kasarne u Požegi u zatvor.

XS
SM
MD
LG