Dostupni linkovi

Lee: Porast anticiganizma pred evropske izbore


Romi u Francuskoj, arhivska fotografija
Romi u Francuskoj, arhivska fotografija

Krajnje desni političari širom Evrope sve više koriste anticiganizam, govor mržnje i pozive na nasilje protiv Roma, kao platfomu za dobijanje glasova na evropskim izborima narednog mjeseca, kaže Jonathan Lee iz Evropskog centra za prava Roma na Svjetski dan Roma za 'Zašto?'.

Viralne lažne vijesti

Ono što primjećujemo uoči evropskih izbora je ozbiljno povećanje nivoa netolerancije prema manjinama, a posebno prema Romima širom Evrope.

Mnogi su vidjeli nastojanja Soraye Post, švedska članice Evropskog parlamenta, da dobije obećanje prema kojem će se evropski parlamentarci obavezati da djeluju protiv anticiganizma.

Ono što nas brine je da će anticiganizam biti korišten kao platforma za dobijanje glasova na predstojećim izborima i već vidimo značaj porasta govora mržnje u zemljama širom Evropske Unije.

Ono što se nedavno desilo u Italiji, gdje je gomila od 300 ljudi predvođena krajnje desnim bijelim supremacistima protestovala protiv smještanja romskih porodica u vladin prihvatni centar -- ovakve stvari se ne dešavaju u vakuumu, ovo nije iskočilo niotkuda i sve iznenadilo.

Ovo je rezultat uzastopnih neuspjeha tokom niza godina od strane italijanskih vlasti, i po pitanju njihove politike inkluzije, ali isto tako zbog nesankcionisanja nivoa javnog govora mržnje političara koji je postao prihvatljiv u javnom diskursu širom Evrope.

Drugi nedavni primjer je iz Francuske gdje je uspostavljen vrlo opasan presedan kada se putem viralne lažne vijest raširio najstariji poznati stereotip na svijetu, da Romi kradu djecu, što naravno nije tačno i nikada nije bilo tačno.

Pa ipak, došlo je do napada, bilo je 20 uhapšenih zbog napada na naselje Roma na osnovu viralne lažne vijesti i na osnovu ove retorike mržnje protiv Roma koja je neutemeljena, ali je postala normalna uoči evropskih izbora.

Besplatni abortusi

Ako moram baš nešto izdvojiti za ovaj mjesec, Bugarska se često pojavljuje na našem radaru u ovom trenutku.

Kada govorimo o normalizovanom govoru mržnje koji naravno rezultira sa zločinima iz mržnje i strašnim stvarima koje se dešavaju stvarnim ljudima u stvarnom životu, stvari koje se kažu online, u javnom prostoru, ne ostaju tamo.

U Bugarskoj sada imamo zamjenika premijera koji priča o 'rješenja za problem Cigana’.

Ovakva vrsta retorike se besramno koristi u javnom prostoru i postavlja presedan za ono što se može reći o Romima i definitivno ima posljedice za Rome u njihovom stvarnom životu.

U Bugarskoj vidimo politiku prema kojoj se ženama Romkinjama koje imaju više od troje djece nude besplatni abortusi kako bi imale manje djece, što se definiše da je na granici genocida.

To je početak fašizma kada gledate iz tog ugla.

Postoje krajnje desne koalicije na vlasti u Bugarskoj i drugdje u regionu, ali novi izbori će zaista biti test da ako ne budemo oprezni možemo završiti sa ogromnim, ogromnim rastom političara koji aktivno koriste Rome kao platformu za jeftine izborne dobitke i koriste mržnju protiv Roma i njeno rasplamsavanje među stanovništvom da bi stekli moć preko života Roma.

Institucionalni rasizam

Štetne stvari koje se dešavaju Romima u ovom balkanskom regionu i drugdje u Evropi su diskriminacija na dnevnoj osnovi i institucionalni rasizam na dnevnoj osnovi.

Većina Roma u bilo kojoj od ovih zemalja imaju slab ili nikakav pristup tekućoj vodi u njihovim domovima, malo je vjerovatno da ćete dobiti kvalitetno obrazovanje bez segregacije ako ste Romi iz mnogih od ovih zemalja, ili stvari kao što je pristup zdravstvenom osiguranju i uklanjanje smeća iz vaše ulice.

Često kažu da romska naselja počinju gdje se asfalt završava.

To je naravno metafora, ali pristup javnim uslugama je postao dio svakodnevnog anticiganizma u regionu.

Skoro je neprimjetna, jer se često fokusiramo samo na nasilne akcije, kada se desi nešto zaista loše, ali ova nejednakost, institucionalni rasizam -- naprimjer kontrola dokumenata od strane policije zbog vaše boje kože -- je ono što se dešava tako često, a da se skoro o tome više i ne govori.

Prestravljeni smo da ćemo dobiti krajnje desni blok u Evropskom parlamentu, sa Italijom, sa Francuskom, Bugarskom, Mađarska je već tamo, i ovo bi stvarno mogao postati problem na evropskom nivou ako budemo imali takve saveznike širom evropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG