Dostupni linkovi

Ledeni dan na Balkanu i u Evropi


Sarajevo
U Novom Sadu -27, u Sarajevu -24, Mariboru -18, Zagrebu – 14… Tako glase temperatue izmerene u četvrtak ujutru, kako kažu meteorolozi, najhladnijeg dana u godini.

Nakon velikih snežnih padavina koje su potpuno paralisale veliki deo Balkana, ali i centralne i istočne Evrope, u četvrtak je osvanuo najhladniji dan na Balkanu. Živa na termometru se u nekim gradovima, poput Novog Sada i Negotina spustila i do -27 speteni Celzijusa.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Banatskom Karlovcu, u Smederevskoj Palanci i u Požegi je bilo minus 26, a u Somboru, u Zrenjaninu i u Sremskoj Mitrovici minus 25 stepeni.

Srbija je još uvek u vanrednom stanju a od srede je na snazi i vanredna zaštita od leda na rekama.

U Bosni i Hercegovini situacija je slična. Najniže tempretaure izmjerene su na Sokocu, rekordnih -28 stepeni, dok je Sarajevo osvanulo na -18.

U Doboju -25, Drvaru, Derventi i Sanskom Mostu -24, Bugojnu -23, Tuzli i Kupresu -22, Banjoj Luci, Bihaću, Zenici i Zvornik -21.

Hrvatska jutros mjeri najniže temperature u poslednjih 50-ak godina. Najniža temperatura izmerena je u Slavonskom Brodu,čak - 26 stepeni, dok je u Belom Manastiru i Osijeku izmereno -25, a u Daruvaru, Županji i Otočcu -22.

Do zavejanih područja još nije probijen put

Ceo region još uvek se bori sa snežnim nanosima. Delovi Bosne i Hercegovine još uvek su nepristupačni čak i za helikoptere zbog jakih olujnih vetrova, a do zabačenih sela još uvek nije probijen put.

U Srbiji je hladnoća još jedan život pa se broj nastradalih popeo na 13. U nekim gradovima građani se sami organizuju i pomažu migrante i one koji žive u nehigijenskim naseljima. Tako su Subotičani uspeli da smeste migrante u jedan od napuštenih hotela, dok Novosađani svakodnevno apeluju i nose pomoć da se pomogne stanovnicima nehigijenskog anselja u tom gradu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog snijega je još odsječeno oko 900 osoba.
Prema najnovijim informacijama, najugroženija su sela i zaseoci na području općina Hrvaca, Muća i Otoka, u Imotskoj krajini na području općina Prološca, Ciste Provo i Zagvozda te nekoliko sela na vrgoračkom području. Snježne nanose trenutačno uklanja 68 vozila i strojeva, od kojih je 14 stiglo u posljednja dva dana kao pomoć iz drugih dijelova Hrvatske.

Iako je situacija najteža u Splitsko – dalmatinskoj županiji, gradonačelnik Splita i njegova sestra, Željko Kerum i Nevenka Bačić, koja je predsednica Gradskog vijeća, i dalje izlaze u javnost sa izjavama da su građani sami krivi ukoliko se polome ili na bilo koji način povrede.

Nevenka Bačić je, nakon izjave koja je izazvala revolt kod građana Hrvatske da su Splićani morali graditi dobrosusjedske odnose da bi neko mogao brinuti o njima i da to nije dužnost grada, nastavila u sredu uveče da objašnjava da je “Bog posla snijeg, pa se treba njjegovih zapovjedi i držati” te napomenula da se u Splitu, koji ima rekordan broj polomljenih građana za nedelju dana – ukupno 770 – nisu lomili Splićani nego stanovnici progradskih naselja.

U Bugarskoj dan žalosti, broj umrlih u Evropi se popeo na 480

Poplave u Bugarskoj
Poplave u Bugarskoj
Od posledica polarne hladnoće koja je zahvatila celu Evropu, u poslednjih je 10-ak dana smrtno stradalo više od 480 osoba.

Najviše žrtava hladnoće je u Ukrajini gde ih je umrlo 136, od kojih 112 od posledica smrzavanja. Krajem nedelje u toj zemlji bi temperature mogle pasti i do - 30°C.

U Poljskoj je broj umrlih porastao na 74, od kojih je šest umrlo samo u poslednja 24 sata. Toj brojci treba dodati 50-ak mrtvih od gušenja plinom ili požara, do čega je došlo zbog neispravnih instalacija.

Najniže temperature u sredu su zabeležene u Rusiji. U Moskvi je izmereno -22°C, a na krajnjem istoku Sibira u Jakutiji izmjerena su -34°C. U toj je zemlji od početka godine umrlo 110 osoba, a samo u februaru njih 46. Ipak, najhladnije je bilo na Kamčatki gde je izmereno rekordnih -55.

Na dunavskoj bugarsko-rumunskoj granici plovidba je prekinuta od utorka jer led prekriva 90% rijeke. Velike luke u Bugarskoj na Crnome moru, Varna i Burgas zatvorene su zbog snažnog vjetra. U toj zemlji u u sredu je bio Dan žalosti zbog žrtava koje su donele velike poplave na jugu zemlje. U poplavi koju je izazvalo rušenje brane u selu Biseru u ponedeljak poginulo je osmoro ljudi, još uvek se traga za starijim bračnim parom.

Bugarska je upozorila Tursku i Grčku na mogućnost velikih poplava, obzirom da reke Arda i Marica prete izlivanjem.

U Austriji je pet osoba umrlo od haldnoće,a slično je i u Nemačkoj gde su, prema neslužbenim podacima od hladnoće umrle četiri osobe. U Francuskoj je u stanu mrtav pronađen 52-godišnjak, a tri su osobe prebačene u bolnicu zbog trovanja ugljičnim dioksidom zbog neispravnih plinskih instalacija u stanu. Ukupno je umrlo pet osoba.

U petak Balkan očekuju nove snežne padavine, a temperatura će do kraja sledeće nedelje i dalje biti u minusu.

Za dane vikenda i početkom naredne sedmice pretežno oblačno, mestimično sa snegom. Više padavina u subotu i to u južnim i centralnim krajevima, uz pojačan istočni vetar biće i vejavica i stvaranje nanosa u planinskim predlima. Krajem perioda manji porast temperature.
XS
SM
MD
LG