Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Led na Arktiku u zimskom periodu najmanji u zadnjih 38 godina


Arktički led na vrhuncu zime ima najmanju površinu, i to treću godinu zaredom

Izvor: Guardian

Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u zadnjih 38 godina, što je novi znak da se klimatske promjene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Arktički led na vrhuncu zime ima najmanju površinu, i to treću godinu zaredom otkad su 1979. počela satelitska mjerenja, saopštili su u srijedu NASA i Američki institut za snijeg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano, budući da je 2016. bila najtoplija godina dosad izmjerena na planetu, obilježivši treću najtopliju godinu zaredom. Takvo nešto nije viđeno od 1880. kada se temperatura počela mjeriti.

Led na Arktiku u zimsko vrijeme imao je 7. marta površinu 14,42 miliona kvadratnih kilometara, što je najveća površina u 2017. jer će se s dolaskom proljeća početi topiti, dodaju naučnici.

U 2015. najveća površina leda bila je 14,51 kvadratni kilometar, a sljedeće godine 14,52 kvadratna kilometra.

Naučnici NSIDC pripisuju tu pojavu veoma toploj jeseni i zimi s temperaturom na površini Arktičkog okeana 2,5 Celzijusova stepena iznad od prosjeka.

"Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam vidio ovo šta se događa zadnjih godina", rekao je direktor NSIDC-a Mark Sereze.

Podaci dobiveni putem satelita CryoSat-2 Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u zadnje četiri godine.

"Tako tanak led na početku toplog dijela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u rujnu", ističe Džulijen Strov, naučnica u NSIDC.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je privukla pažnju naučnika 2005. kada je pala na neviđeno nizak nivo.

Sličan fenomen je zabilježen na južnoj poluci, gdje je plutajući led na Antarktičkom okeanu 3. marta dosegao dosad najmanju površinu od 2,11 kvadratna kilometra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG