Dostupni linkovi

Lazarević i dalje želi kući unatoč obavljenim operacijama


Liu Daqun, žalbeni sudac na statusnoj konferenciji, 18. siječanj 2011.
Liu Daqun, žalbeni sudac na statusnoj konferenciji, 18. siječanj 2011.
I dok se čeka okončanje žalbenog postupka u predmetu petorice političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije, optuženi Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević ponovno su se požalili na zdravstveni tretman u Nizozemskoj nakon što su im odbijeni zahtjevi za privremenim puštanjem na slobodu, odnosno liječenje u Srbiji.

Još se očekuje podnošenje zadnjeg podneska u vezi s manjim izmjenama žalbenih osnova nakon što se je obrana tijekom tri mjeseca od zadnje statusne konferencije upoznala s prijevodom presude.

Nikola Šainović, Sreten Lukić i Nebojša Pavković su osuđeni na po 22, a Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na po 15 godina zatvora. Uz obranu na presudu se žalilo i tužiteljstvo tražeći pooštravanje izrečenih kazni.

Petorka je osuđena zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu sa Slobodanom Miloševićem, sa ciljem protjerivanja albanskih civila s Kosova 1999. godine. Šesti prvooptuženi u tom predmetu, bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, oslobođen je svih optužbi, a tužiteljstvo se nije žalilo na njegovu presudu iako je u prvostupanjskoj presudi kritizirano od strane Pretresnog sudskog vijeća – da nije uspjelo dokazati van razumne sumnje njegovu efektivnu kontrolu nad vojnim i policijskim snagama.

Na statusnoj konferenciji (koje se održavaju svaka tri mjeseca) u utorak, petorica bivših visokih političkih, vojnih i policijskih srbijanskih dužnosnika mogli su iznijeti pritužbe i obavijesti o svojem stanju u pritvoru u kojem čekaju na pravomoćnu presudu. Žalbeni postupak kojeg su pokrenuli zbog dugogodišnjih kazni zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za zločine na Kosovu, još traje od veljače 2009., kada su osuđeni u prvom stupnju.
Nebojša Pavković na statusnoj konferenciji, 18. siječanj 2011.

Nebojša Pavković se i ovaj put požalio na zdravstveno stanje, odnosno na „prebrzo obavljenu“ operaciju ugradnje implantanata zbog problema sa zubima. Pavković je zbog problema sa zubima tražio privremeno puštanje iz haškog pritvora što mu nije odobreno budući da su žalbeni suci zaključili da se ista operacija može obaviti i u Nizozemskoj. Ipak Pavković se požalio da je operacija ugradnje u Nizozemskoj napravljena jako brzo „samo u dva sata za što se inače predviđa period od šest mjeseci.“

„Sad su iskrsli novi problemi“, požalio se dodatno Pavković na nedostatak više kontrola njegovog trenutnog zdravstvenog stanja nakon operacije.



Sudac uzeo u obzir izlaganje Lazarevića

Njegov suosuđeni, bivši kolega Lazarević je na iznošenje svojih problema sa zdravljem potrošio najviše vremena statusne konferencije.

Vladimir Lazarević na statusnoj konferenciji, 18. siječanj 2011.
Žalbenom sucu Liu Daqunu se požalio da mu se „krše ljudska prava“.

Opsežno je opisao tretman u bolnici u Nizozemskoj za koju je inače napomenuo da je ugledna, ali da su mu doktori kršili brojna ljudska prava.

Iako je i njega i prethodno Pavkovića sudac Daqun pozvao da prijeđu na sjednicu zatvorenu za javnost prilikom iznošenja svojih zdravstvenih problema ni jedan to nije učinio nego su se javno pobunili jer nisu privremeno pušteni na slobodu, u Srbiju zbog liječenja zdravstvenog stanja.



„Neugodno mi je, ali želim da Vam kažem iskreno, usred svim ovih patnji, ponižavanja i borbi s vjetrenjačama mogu reći da nije nešto u redu u zemlji Danskoj. Ja sam istrošio sve svoje mentalne baterije. Jako teško podnosim sve ovo što se događa. Jučer sam imao potpuni kolaps. Gubitak svijesti. Danas sam imao paralizu. Ja sam i dalje bespomoćan u ćeliji. Zato sam dao zadatak mojoj obrani da se obrati Vama i Vašem Žalbenom vijeću s molbom da mi dozvolite jedan kratak oporavak od poslednje operacije kod kuće. Vjerujem da bi taj boravak pomogao mojem zdravstvenom stanju. Jer već je najavljena nova operacija oba koljena i ugradnja proteza nakon čega postajem invalid prve kategorije“, uvjeravao je Lazarević suca da ga ponovno pusti privremeno u Srbiju i unaprijed mu se zahvalio na razumijevanju te strpljenju što ga je saslušao.

„Uzeo sam sve u obzir što ste rekli, ali prema pravilima pritvora u slučaju da pritvorenik nije zadovoljan s uvijetima pritvora ima pravo podnijeti žalbu. Uvjeravam Vas da sam ja sve poduzeo kako bih Vam pomogao što se tiče zdravstvenog stanja. Svaki put kad ste hospitalizirani Vi ste potpuno u rukama liječnika. Ja kao sudac ne bih trebao komentirati kakvu biste Vi proceduru liječenja trebali imati“, ponovio je svoj stav sudac te zaključio raspravu nakon što su strane u postupku završile s iznošenjem još nekih proceduralnih stavova u očekivanju konačne drugostupanjske presude.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG