Dostupni linkovi

Lavrov u Ohridu: Podela na Istok i Zapad je zastarela


Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Ohridu, 20. april 2011.
Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Ohridu, 20. april 2011.
Šefovi diplomatija Rusije i Makedonije Sergej Lavrov i Antonio Milošoski susreli su se u sredu u Ohridu.

Zastarela je matrica iz prošlosti o podeli zemalja na istočne i zapadne, iz doba hladnog rata koji je iza nas, kao i instinkti da u svemu tražimo neku skrivenu nameru. To više ne funkcioniše u savremenom svetu.

Glavni princip vanjske politike Rusije je tesna saradnja sa svim zainteresovanim zemljama za uzajamnu korist i ravnopravnost, za šta je spremna i Makedonija.

Ovako Lavrov Milošoski posle susreta u Ohridu odgovorili na pitanje da li su nedolazak Hilari Klinton u Makedoniju za vreme nedavne balkanske turneje i ova poseta signal o interesu za proširivanje i povećanje ruske moći na Balkanu.

"Na žalost i određeni evropski političari pokazuju jednu takvu pojavu kada pojedine zemlje teraju da naprave izbor - ili ste sa Rusijom ili ste sa Evropom. To je jedna vrlo zastarela logika koja više ne funkcioniše u savremenom svetu. Odnosi Rusije sa Makedonijom imaju posebno značenje i vrednost za obe države i oni nisu usmereni ni protiv koga,"
rekao je Lavrov.

Milošoski, upitan da li se Makedonija sa zapada, Evropske unije i Sjedinjenih Država, okreće ka istoku i Rusiji, kaže da na Rusku federaciju gleda kao na zemlju članicu OEBS-a i stalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"I državu koja ima veoma plodnu i produktivnu saradnju sa svim zemljama članicama Evropske unije, i ima snažan i ozbiljan interes za stabilni razvoj i ekonomski napredak jugoistočne Evrope. Smatramo da je ovo prijateljstvo i ova poseta ulaganje u unapređenje tih zajedničkih ciljeva",
kazao je on.

Na susretu u Ohridu je bilo rečeno da između Makedonije i Rusije nema političkih niti drugih problema, da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i da će Makedonija biti deo projekta Južni tok.

Sergej Lavrov je u Ohridu imao susrete i sa predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovim i sa premijerom Nikolom Gruevskim.
XS
SM
MD
LG