Dostupni linkovi

Lavrov zanemario pomoć države KAP-u


Crna Gora - Sergej Lavrov i premijer Crne Gore Igor Lukšić u Podgorici, 19. april 2011.
Crna Gora - Sergej Lavrov i premijer Crne Gore Igor Lukšić u Podgorici, 19. april 2011.
Posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u utorak je snažno odjeknula u domaćoj javnosti, ali ne zbog potpisanih sporazuma o saradnji arhiva i univerziteta, već zbog izjave šefa ruske diplomatije kojom je negirao činjenicu da građani Crne Gore stotinama miliona svojih eura finansiraju kompaniju kojom gazduju ruski investitori.

Nakon izraza zadovoljstva kvalitetom odnosa dvije države i uobičajenih političkih, diplomatskih i kurtoaznih fraza, pored toga da Rusija podržava evro-integracioni proces Crne Gore i da dobre odnose ne može da poremeti čak ni crnogorska težnja učlanjenju u NATO, domaća javnost je od ruskog šefa diplomatije Lavrova čula da crnogorski građani, ruskim kompanijama u Crnoj Gori nijesu dali nikakav novac.

"U Crnoj Gori rade ruske kompanije. Dio njih su privatne kompanije ali nikakav novac od države oni ne dobijaju. Oni usaglašavaju neke poteze i projekte sa državnim organima radi realizacije tih projekata",
rekao je Lavrov.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen je, nadovezavši se na riječi svog ruskog kolege, rekao da je Crna Gora pomogla Kombinatu aluminijuma Podgorica - ne zbog ruskih partnera, već zbog Crne Gore.

"U vremenu krize Vlada Crne Gore, kao i sve ozbiljne vlade i države u svijetu preduzimala je određene mjere kako da pomogne svim ekonomskim partnerima. Ugovor koji je potpisan sa KAP nije potpisan zbog ruskog investitora nego prije svega zbog države Crne Gore, zbog ekonomskih i državnih interesa Crne Gore i socijalnih razloga, zbog radnika Kombinata aluminijuma"
, kazao je Roćen.

KAP, foto: Savo Prelević
U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, smatraju da se radi o neodređenoj izjavi.

"Ne mislim da je izjava Sergeja Lavrova bila uperena u bilo što u vezi odnosa Crne Gore i Rusije, pa je ne treba tretirati u tom kontekstu", kaže funkcioner DPS-a i član ekonomskog Odbora parlamenta Zoran Vukčević.

"Ruske kompanije su imale podršku Vlade Crne Gore, prije svega u KAP-u i to je urađeno sa aspekta podrške ciljevima koje je imala Crna Gora. Ne smijemo zaboraviti da je KAP jedna ozbiljna firma sa aspekta broja zaposlenih i njenog učešća u stvaranju bruto društvenog proizvoda i izvoza. Podsjetiću da je KAP svojevremeno zapošljavao 4 do 5 hiljada ljudi i da je učestvovao u izvozu negdje oko 40 do 50 posto. Sada radi 1.500 ljudi. To su sve bili argumenti na osnovu kojih je vlada, naravno ne direktno davala novac, nego kroz određene subvencije omogućavala da taj veliki sistem opstane",
navodi Vukčević.

Ogorčenje

Ugovorom o poravnanju Vlade i Centralno-evropske kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske, koja gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma, država je vlasniku KAP obezbijedila 130 miliona eura državnih garancija i postala ravnopravan suvlasnik sa, do tad, većinskim vlasnikom.

Samo posljednjih par godina, Vlada je u Kombinat investirala 225 miliona eura, od čega 150 miliona eura poreskih obveznika, a 70 miliona kroz kreditne garancije.

Za struju je plaćeno 30 miliona, za socijalni program - pet. Dvadeset miliona im je dato za prestrukturiranje obaveza KAP-a: za doprinose, dug carini i državnim kompanijama, a otpisan je i predsankcioni dug od 100 miliona.

Do kraja 2012. godine Vlada se obavezala da u KAP investira još 95 miliona eura, od čega 30 miliona subvencija za struju i 65 miliona garancija za kredite.

Suma sumarum - ponovno preuzimanje 29 odsto vlasništva KAP-a, državu je koštalo 320 miliona eura, a od prodaje 60 odsto akcija KAP-a 2005. dobila je manje od 50 miliona eura.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora su ogorčeni zbog izjave ruskog šefa diplomatije.

"Njegova izjava potvrđuje dosadašnji princip da - ono što ne može da završi biznis, može politika", kaže direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

"Mislim da je krajnje besprizoran njegov komentar da nije informisan o tome šta je KAP dobio do ove države jer mi ipak ne pričamo o cifri o 30 hiljadda već o 300 miliona eura. Ja sam sasvim sigurna da je gospodin Lavrov vrlo dobro informisan o tome koliko je kompanija bliska donosiocima odluka u državi Rusiji dobila od crnogorske države. Ja moram da priznam da sumnjam da ni ova posjeta gospodina Lavrova ni malo slučajna već da je ponovo vezana za KAP i ja se plašim da njegova posjeta nama treba da najavi nove subvencije koje treba da damo Kombinatu aluminijuma", poručila je Ćalović.

Funkcioner Nove srpske demokratije i član skupštinskog ekonomskog Odbora Radojica Živković ima svoje tumačenje izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

"On štiti interese svojih građana i svojih ljudi. Oni su privatni biznis i Crna Gora nije trebalo da im daje ustupke nego da postupa po ugovoru. Lavrov misli da je sve u redu. Ja ne znam kako to da komentarišem. Meni je posebno bilo indikativno to što je ministar Roćen odmah poslije njega reagovao i rekao da je to u interesu crnogorskih građana, privrede. Znači, prosto je htio to da malo ublaži tu izjavu gospodina Lavrova", rekao je Živković.
XS
SM
MD
LG