Dostupni linkovi

Lavrov: Rusija zabrinuta zbog događaja na Balkanu


Lavrov i Dačić u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Lavrov i Dačić u Beogradu

Iva Martinović i Branka Trivić

Kritika Evropske unije i njene pozicije na Balkanu, kao i zabrinutost zbog događaja u Makedoniji i, kako je rečeno, poziva na stvaranje velike Albanije, neke su od poruka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i njegovih domaćina u Beogradu. Odnosi Srbije i Rusije ocenjeni su kao “stabilni, prijateljski i bratski”, uz najavu unapređenja saradnje.

U obraćanju nakon sastanka sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, Lavrov je kritikovao Evropsku uniju rečima da „ne bi trebalo da zauzima kukavički stav“ prema aktuelnim dešavanjima na Balkanu, naročito u Makedoniji.

„Veoma nas zabrinjavaju poslednji događaji u Makedoniji. Brinu i izjave rukovodilaca Albanije o svojim željama za stvaranje albanske države na osnovu koncepta Velike Albanije. Događaji u Makedoniji su bili ispoljavanje dobro pripremljenih terorističkih akcija. Naravno, veoma smo zabrinuti i zbog onoga što se dešava na Kosovu i u nekim delovima BiH. Poznato je da iz takozvane Islamske države već imaju svoje aktivnosti u ovoj regiji, pokušavajći da vrbuju omladinu da bi učestvovali u teroroizmu na Blisokom istoku. Evorpska unija ne bi trebalo da zauzima kukavički stav i da ove događaje predstavlja kao pojedinačne slučajeve. Ubeđen sam da Brisel odlično razume šta se dešava. Ali ne govore o tome javno, jer pokušavaju možda na neki način da opravdaju neefikasnost svojih vlastitih napora. Mi planiramo sa kolegama iz EU da razmotrimo kakvo je stanje u okviru evropske regije i obavezno ćemo razgovarati o ovoj temi. Ne možemo da pokušavamo potrebu odlučnih akcija da zamenimo nekakvom političkom korektnošću“, rekao je Lavrov.

Priključujući se kritikama na račun Evropske unije, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd “najoštrije osuđuje dešavanja u Makedoniji i u drugim mestima”, nazvavši ih “politikom velikoalbanskog nacionalizma”.

“Ona mora da naiđe na odgovarajuću osudu, a ne na blaga saopštenja Evropske unije i nekih drugih institucija koja maltene pozivaju sve strane da se o nečemu dogovore. Nema sa teroristima dve strane, ali neko to treba jasno da kaže. Znate da je Srbija, da je naš premijer sada kada je bio u Sarajevu rekao – mi ćemo dići na ujedinjenje srpskog naroda kroz Evropsku uniju, pa šta bi bilo?”, rekao je Dačić.

(Fotogalerija: Lavrov na Groblju oslobodilaca Beograda)

U sličnom tonu nastupa i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u razgovoru sa Lavrovom ocenio da je Balkan posle “nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen unazad”.

"Sve su to posledice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države", naveo je Nikolić u razgovoru sa Lavrovom i dodao da su Srbija i Rusija bliske upravo tamo gde su "žarišta".

Lavrov je pohvalio odluku Srbije o učešću na paradi u Moskvi, i to što ne odustaje od saradnje sa Rusijom iako ide ka Evropskoj uniji. Šef diplomatije Srbije rekao je da će tako i nastaviti

„Odnosi Srbije i Rusije prevazilaze dnevno političke teme i oni nisu predmet nikakve trgovine. Svima je jasno da sa Zapada stižu ideje da Srbija treba da bira između dve vatre. Mi našu politiku ne krijemo, idemo ka Evropskoj uniji, ali ne prekidamo prijateljstvo sa Rusijom”, naveo je Dačić.

Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje da je evidentno da je ruska diplomatija, otkako je Moskva pod zapadnim sankcijama zbog ukrajinske krize, pojačava svoju diplomatsku kampanju prema Srbiji.

“Rusiji je u ovom trenutku veoma važno da pokaže da gaji dobre odnose sa nekim od zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa nekim zemljama Evropske unije; dakle, važno im je da pokažu taj balans koji postoji u odnosu na Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, odnosno, da bez obzira na ukrajinsku krizu Rusija nije izgubila komunikaciju sa određenim brojem prijatelja. I pokušaj da se Srbija drži u neutralnoj poziciji između Istoka i Zapada”, ocenjuje Aleksandra Joksimović.

Na osnovu onoga što je predočeno javnosti, premijer Srbije Aleksandar Vučić se za razliku od Dačića i Nikolića u razgovoru sa Lavrovom usmerio na ekonomske teme. Uz ocenu da Srbiju i Rusiju "vezuje iskreno prijateljstvo", Vučić je ukazao na to da obe države moraju da budu više angažovane na jačanju ekonomske saradnje. U kratkom saopštenju iz Vlade Srbije još se navodi da su dvojica zvaničnika razgovarali o bilateralnim odnosima, trgovinsko–ekonomskoj razmeni, energetskoj saradnji, isporuci gasa Srbiji i izvozu Fijat automobila na tržište Rusije.

Kada je reč o energetici, Lavrov je rekao da je ruska strana spremna za saradnju na tom planu i za isporuku gasa Srbiji. Dačić je naveo da je Beograd načelno zainteresovan za projekat Turski tok, ali da o tome tek treba ozbiljno razgovarati.

Posetu Beograd, Lavrov je započeo polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom.

XS
SM
MD
LG