Dostupni linkovi

Pogođena zgrada u blizini aerodroma u Lavovu


Dim se diže iz zgrade fabrike u blizini aerodroma Lavov, dok se invazija na Ukrajinu nastavlja, u Lavovu, Ukrajina, 18. marta 2022.
Dim se diže iz zgrade fabrike u blizini aerodroma Lavov, dok se invazija na Ukrajinu nastavlja, u Lavovu, Ukrajina, 18. marta 2022.

Ruske snage nastavile su 18. marta napade na ukrajinske gradove, pogodivši zgradu u blizini aerodroma u zapadnom gradu Lavovu.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi objavio je na Telegramu da su projektili pogodili objekat koji se koristi za popravku vojnih aviona i da sama zgrada gradskog aerodroma nije oštećena.

Nema prijavljenih žrtava jer su radovi u objektu zaustavljeni pre napada.

Sadovyi je građane da se sklone ako se vazdušni napadi nastave.

Ukrajinska vojska je saopštila da su u napadu korišćene krstareće rakete i da su verovatno lansirane iz teških strateških bombardera u Crnom moru.

Lavov je 70 kilometara udaljen od poljske granice, što znači da je na granici s NATO-om.

Grad je takođe bitan i za izbeglice. U njemu živi više od 200.000 interno raseljenih.

Preplavili su grad u potrazi za relativnom sigurnošću, a mnogi su ga koristili kao privremeno sklonište pre nego što krenu prema granici.

Lavov ima i važnu logističku ulogu, naročito u vezi nabavke oružja.

Grad je postao privremeni dom za mnoge medijske organizacije i ambasade, koje su bile prisiljene da se presele iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Grad je takođe i kulturno sedište. Istorijsko jezgro nalazi se na UNESCO-vom popisu svetske baštine, a tamošnji muzej čuva najcelovitiju zbirku sakralne srednjovekovne umetnosti i retkih verskih rukopisa u zemlji.

XS
SM
MD
LG