Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Rige izglasalo uklanjanje sovjetskog spomenika


Sovjetski spomenik u Parku pobjede u Rigi godinama je bio tema rasprave između Latvije i Rusije, 9. maj 2022.

Gradsko vijeće u prijestolnici Latvije, Rigi, pristalo je da ukloni sporni sovjetski spomenik u centru grada.

Odluka je donesena na posebnoj sjednici 13. maja.

Većina Latvijaca na spomenik u centru grada više gleda kao na simbol okupacije Latvije od Sovjetskog Saveza, nego njegovu navodnu svrhu da odaje počast za oslobođenje grada od nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Nije jasno kada će gotovo 80 metara visok obelisk i prateće gigantske bronzane statue u Rigi Parku pobjede biti demontirani, ali je nadležnim gradskim vlastima naređeno da ga uklone.

Pitanje sovjetskih spomenika u Latviji, koju je Sovjetski Savez okupirao i anektirao do 1991. godine, potresao je odnose između Rige i Moskve.

Odnosi Moskve sa Latvijom, koja je članica EU i NATO-a, dodatno su zategnuti tekućim ratom Rusije u Ukrajini i pojačanom retorikom Kremlja u vezi sa baltičkim državama.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Policija u Rigi je navodno uhapsila nekoliko ljudi na neovlaštenom protestu protiv demontaže spomenika koji su 14. maja organizovali pripadnici ruske manjine u Latviji.

Demonstracije su održane i ispred Ambasade Latvije u Moskvi.

Latvijski poslanici su 12. maja odobrili Nacrt zakona koji će omogućiti uklanjanje sovjetskog spomenika. Zakonom je izmijenjen sporazum između Latvije i Rusije iz 1994. godine o očuvanju spomenika iz sovjetskog doba.

"Promijenjeni geopolitički uslovi znače da Latvija ne može i neće biti obavezna da sačuva spomenike sovjetskoj okupaciji", rekao je Rihards Kols, predsjednik parlamentarne komisije za vanjske poslove.

Kols je dodao da će Latvija nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze u vezi sa sahranama i grobljima na kojima se nalaze ostaci sovjetske vojske.

Latvija je odobrila mnoge zakone nakon sticanja nezavisnosti koji imaju za cilj uklanjanje ruskog uticaja i jačanje statusa latvijskog jezika i kulture.

Izvor: RSE, dpa, Current Time
XS
SM
MD
LG