Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Peticija novinara: Ukidanje „Latinice“ – politički pritisak


Denis Latin, autor emisije "Latinica"
Dvadesetak novinara i medijskih djelatnika iz Hrvatske i regije potpisalo je peticiju kojom se protive ukidanju popularnog političkog magazina „Latinica“. Na Hrvatskoj radio-televiziji nemaju komentara, jer je upravo u toku izbor novog glavnog ravnatelja HTV-a.

„Latinica“ je najgledanija emisija Hrvatske televizije, a njezin autor Denis Latin dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada posljednjih desetak godina. Čemu onda ukidanje te emisije, osim ako se ne radi o političkoj cenzuri, stoji u peticiji koju je potpisalo dvadesetak novinara, urednika i medijskih djelatnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i – što i nije baš čest slučaj – iz Slovenije.

Kada je Latin ujesen prošle godine najavio svoju kandidaturu na skorim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, emisija je skinuta s programa. Iako je i Hrvatsko novinarsko društvo tada kazalo kako netko tko se kandidira na predsjedničkim izborima ne bi smio raditi i voditi takvu emisiju bar mjesec ili dva pred izbore, Latin se protivio takvoj odluci čelnih ljudi HTV-a.

Gordan Malić
Sada je pak vršitelj dužnosti glavnog urednika Informativnog prograta Hrvatske televizije Renato Kunić donio odluku o ukidanju te emisije. Za RSE govori jedan od potpisnika peticije potpore „Latinici“, novinar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Gordan Malić:

„Kao gledatelji, a neki od nas i kao gosti „Latinice“ smatramo to naprosto samoubilačkim potezom, jer ukinuti nešto što je gledano, nagrađivano i profesionalno može samo netko tko nema nikakvog obzira prema vlastitom programu ni prema gledateljima koji taj program plaćaju.“


Pred dvije godine „Latinica“ je dobila nagradu kao najgledanija emisija informativno-političkog programa, podsjeća Malić.

„Dakle, takve se emisije u principu ne gase bez nekog ozbiljnog razloga. A nije bilo nikakvog ozbiljnog razloga i nije bilo nikakvog obrazloženja, s tim da - zapravo – što je nas zabrinulo? To kada nema nikakvog objašnjenja znači da postoje ozbiljni razlozi! I to su uvijek politički razlozi - to nisu ni komercijalni ni profesionalni razlozi.“

Važna i pozitivna uloga

I zahtjev donedavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić da „Latinica“ ide uživo za Malića je bio dio pritiska na Latina da odustane od svog projekta.

„Je li otkriven neki bolji format? Ne! Inzistiranje na tom zahtjevu Latinu, koji ima ozbiljnu bolest nepredvidive prirode i koji se izlaže riziku i raznim neugodnostima ukoliko uživo vodi emisiju koja traje više od sat vremena, bio je samo znak da oni uopće ne žele „Latinicu“, jer su znali da će to čovjek odbiti.“

Drago Hedl
Peticiju je potpisao i donedavni dugogodišnji novinar RSE Drago Hedl.

"'Latinica' je bila jedna važna emisija koja je u vrijeme kada se o nekim stvarima u Hrvatskoj nije moglo govoriti – govorim o vremenu prije 10, 15 godina – otvarala niz tema koje su u svakom slučaju bile važne za širenje prostora medijskih sloboda u Hrvatskoj i – naravno – za demokratizaciju procesa na Hrvatskoj televiziji. Upravo iz tih razloga ja sam potpisao peticiju, jer smatram da je „Latinica“ - naravno, i uz neke greške koje su se u toj emisiji događale i uz neke situacije koje baš nisu uvijek bile najbolje prezentirane – ipak je ona, kada se gleda njeno djelovanje u cjelini, imala jednu važnu i pozitivnu ulogu.“


Na Hrvatskoj radio-televiziji danas nisu imali komentara, jer se upravo danas bira novog prvog čovjeka firme, kazao je nešto prije petnaest sati za RSE glasnogovornik HTV-a Danko Družijanić.

„U ovom trenutku je bilo kakvo određenje prema toj peticiji izuzetno osjetljivo za bilo koga s Hrvatske radio-televizije zbog same činjenice da je, u ovom trenutku dok vam dajem izjavu, manje od dva sata do postupka izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a. Ja vjerujem da ćete razumjeti da će sve što bi se reklo u ovom trenutku možda već za nekoliko sati dobiti drugačiju dimenziju ukoliko dođe do izbora na mandat od 4 godine čovjeka koji će rukovoditi HRT-om.“

Ekipu „Latinice“ i dio potpisnika peticije trebao bi danas primiti i hrvatski predsjednik Josipović.

*****
Jedna od emisija "Latinice" - Svi naši predsjednici

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG