Dostupni linkovi

Latal: Rješenja za ratne veterane bez populizma


Protest ratnih vojnih veterana ispred Parlamenta Federacije BiH, 10. juli 2018.
Protest ratnih vojnih veterana ispred Parlamenta Federacije BiH, 10. juli 2018.

Srećko Latal, urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega vlasti u Federaciji BiH ni više od dvije decenije of kraja rata ne mogu riješiti pitanje prava ratnih vojnih veterana i njihovog broja, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da novi predloženi zakon ugrožava dugoročni finansijsku stabilnost i otvara mogućnost zloupotreba i korupcije.

MMF je početkom mjeseca zbog ovog zakona i zbog zakona o povećanu plata u javnom sektoru u Republici Srpskoj odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa i isplatu naredne tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka.

  • Registar

Imajući u vidu da se ovo sve dešava u jeku predizbornih kampanja, teško se može očekivati da će se ovo teško i dosta komplikovano pitanje -- u Federaciji BiH prava veterana i u Republici Srpskoj povećanja plata -- riješiti na zadovoljavajući način, jer više-manje sve političke stranke, bilo one na vlasti, bilo one u opoziciji, u predizbornom kontekstu imaju običaj da prije svega gledaju svoj interes i kako će se njihove odluke i njihove izjave reflektirati na glasove koje će dobiti na oktobarskim izborima.

Ovo je problem koji BiH muči već jako dugo, de facto od rata, i BiH evo već 25 godina nema jasnog i provjerenog registra ratnih vojnih veterana i invalida.

Kao rezultat takve situacije mi imamo stalne probleme već godinama sa raznoraznim udruženjima, sa stotinama hiljada ratnih vojnih veterana i invalida koji uvijek, a posebno u predizbornim godinama, traže dodatna prava.

  • Stabilnost

Imamo i problem sa vladama koje u predizbornim godinama te zahtjeve vrlo često i daju.

Sjećam se situacije iz 2006. nekoliko dana pred izbore kada je na sličan način tadašnja federalna vlast donijela sličan zakon i ni tada se nije znalo u trenutku donošenja koja će biti finalna cijena tog zakona što je dosta slična situacija sadašnjoj jer je Međunarodni monetarni fond upozorio da se za zakon koji se trenutno razmatra u Federaciji jednostavno ne zna koja bi bila njegova krajnja cijena, što znači da on će vrlo vjerovatno ugroziti ne samo aranžman sa MMF-om, već prije svega i fiskalnu stabilnost Federacije BiH.

Situacija je slična i u Republici Srpskoj gdje se plate pred same izbore dižu bez dogovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama i takva situacija nažalost samo još više ugrožava finansijsku stabilnost BiH koja je i onako dosta problematična i održava se, posebno u Republici Srpskoj, prije svega zahvaljujući zaduženjima.

  • Udruge

Prvi i osnovni korak ka rješenju je definitivno iznalaženje i zaključivanje jednog centralnog registra ratnih vojnih veterana jer mi trenutno imamo situaciju da u BiH prema nekim informacijama imamo više od pola miliona ratnih vojnih veterana, a to je veći broj nego koliko su tri oružane snage u BiH imale vojnika za vrijeme rata, znači Vojska RS, Armija BiH i HVO.

Mi imamo situaciju da sada imamo i profesionalne administratore u tim organizacijama koji su rođeni za vrijeme ili nakon rata.

U Federaciji je dosta kontroverzi izazvala informacija koja se pojavila prije nekoliko mjeseci da je predsjednik jedne od mnogobrojnih udruga ratnih vojnih veterana rođen 1993, da nije naravno ni bio u vojsci.

  • Cijena

U situaciji kada političke stranke se prije svega fokusiraju na dolazeće izbore u oktobru, ne može se očekivati šta god da bude sa ovim zakonom da će se ovo pitanje riješiti u ovom trenutku i u ovom kontekstu.

Ono što je neophodno jeste jedan puno ozbiljniji, temeljitiji pristup bez populizma koji u ovom trenutku nažalost vlada političkom scenom BiH.

Rješenja koja se donose ad hoc, koja se donose par mjeseci pred izbore, koja se donose bez jedne ozbiljne analize, ne samo ukupne cijene tog zakona, već zaista i potreba te populacije, mislim da sigurno ne mogu da ponude ono što će pomoći, prije svega ratnim vojnim veteranima a onda i ostatku zemlje.

XS
SM
MD
LG