Dostupni linkovi

Latal: Odbacivanje odluke o Danu RS nastavak urušavanja BiH


Obilježavanja Dana RS u Banja Luci 9. januara 2019.
Obilježavanja Dana RS u Banja Luci 9. januara 2019.

Srećko Latal, politički analitičar iz Sarajeva, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega vlasti u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, nekažnjeno odbijaju i ignorišu odluke Ustavnog suda BiH, kao što je ona o ponovnom proglašenju neustavnim Zakona o 9. januaru kao Danu RS.

Retorika

Zadnja odluka Ustavnog suda BiH, a još više reakcije koje proizilaze i koje će tek proizaći iz te odluke sigurno vode u pravcu nove dodatne populizacije političke scene u BiH i jačanja političkih i etničkih tenzija.

U jednoj takvoj atmosferi bh. političari mogu da urade upravo ono što su radili svih ovih godina, a to je u suštini da na osnovu populizma, na osnovu nacionalističke retorike ili raznih obećanja, dobivaju izbore, da gube izbore, da ponovo dobivaju izbore bez nekih zaista ozbiljnih napora da se urade reforme koje su neophodne, ne samo kako bi BiH krenula dalje na putu ka evropskim integracijama, već i koje su bitne još više kako bi se poboljšala poslovna klima i kako bi se poboljšali ekonomski i socijalni uslovi u zemlji.

Ignorisanje odluka

Svaka politička scena u bilo kojoj zemlji zavisi od osnovnog uslova, a to je da se svi akteri tog političkog procesa dogovore da će prihvatiti zajednička pravila i regulative.

To kod nas već odavno nije slučaj.

Dapače, ono što se kod nas sve više dešava je da se mnoge odluke Ustavnog suda i drugih sudova negiraju i ignorišu.

Grb i zastava

S jedne strane, činjenica jeste da Republika Srpska nije bitno promijenila zakon o Danu RS nakon prošle odluke Ustavnog suda.

Međutim, ako ništa oni su se barem potrudili da to fomalno promijene.

Imamo, također, druge presude Ustavnog suda BiH, počevši od odluke za presudu Sejdić-Finci, ali i neke starije presude, kao što je ona Ustavnog suda iz 2007. kada je stavio van snage grb i zastavu Federacije BiH.

Veći problem

S tom odlukom su stavljeni van snage i grb i zastava Republike Srpske.

Republika Srpska se tada potrudila i promijenila svoja obilježja, Federacija BiH nikada nije, i dan-danas u principu kada se ta obilježja koriste, koriste se van zakona, tj. u direktnom kršenju odluke Ustavnog suda.

Ono što se sada dešava vezano za ovu odluku Ustavnog suda u suštini je indikacija puno ozbiljnijeg, puno većeg problema, a taj problem je taj da više-manje svi politički akteri u BiH ignorišu i procese i mehanizme i zakone i Ustave tamo gdje im ne odgovara i insistiraju na onim koji im odgovaraju.

Nazadovanje

U takvoj jednoj atmosferi i u jednom takvom okruženju jednostavno BiH ne može da krene dalje.

Dapače, zemlja svakog dana samo sve više i više nazaduje, svakog dana joj se sve više urušavaju sistemi, mehanizmi, procesi.

Svjedoci smo da gotovo šest mjeseci nakon zadnjih opštih izbora u BiH vlade nisu formirane, niti na državnom nivou, niti u Federaciji, pa čak ni u nekoliko kantona, ali čini se da više nikoga od ključnih političara to nešto posebno ne uzbuđuje i ne pogađa.

XS
SM
MD
LG